P2P půjčky, Bondster, recenze a zkušenosti

Bondster – Recenze a zkušenosti – zhodnocení až 12%

Bondster (odkaz – otevře se v novém okně) je jedna z předních českých FinTech firem, která je sice mladičká, ale už dnes se pyšní několika tisíci investory. Bondster je platformou, která je určená pro investování do P2P půjček

Bondster nefunguje úplně na stejném principu jako Zonky (Zonky recenze a zkušenosti), ale má svým systémem investování blíže právě k Mintosu (Mintos recenze a zkušenosti), protože půjčky přímo nenabízí, ale zprostředkovává zainvestování u dalších společností.

Při registraci použijte promo kód „04347“a dostaňte navíc 1% z každé investice, kterou provedete v prvních 90 dnech.

Jak funguje Bondster?

Bondster funguje na principu, kdy využívá půjček několika nebankovních institucí a ty následně na své platformě inzeruje k zainvestování. Každá půjčka je tedy vystavena a nabídnuta investorům k „příhozu“.

Všechny tyto půjčky jsou již aktivní. Dlužník svoje peníze má a společnost, která tuto půjčku na Bondsteru vystavila, ji už zaplatila, tak jak je vidět z následující grafiky.

jak funguje bondster

Krátce řečeno, společnost vám přeprodává její díl půjčky (participaci), ale samozřejmě v ní stále figuruje. 

Více se můžete dozvědět i z tohoto videa:

Bondster výhody

  • Výnos kolem 11 % (CZK) a 13 % (EUR)
  • Investování v CZK a EUR
  • Regulováno ČNB
  • Přehledná platforma
  • Nízké minimální investice (100 Kč)
  • Krátká minimální doba investic
  • České popisky všech atributů úvěru (kompletně v češtině)
  • Detailní popis investice (úvěru) i dlužníka
  • Autoinvest
  • Možnost Garance odkupu a Garance likvidity (především u EUR půjček)
  • Možnost vystoupení z investice za určitých podmínek (a někdy i zdarma)

Bondster nevýhody

  • Vyšší poplatek (1 % ročně z investované částky)
  • Nemožnost velké diverzifikace portfolia
  • Složitější nastavení Auto investu (mnoho parametrů – což může být i výhoda)

Nech se informovat o novinkách nejen ze světa FinTechu a investování na Facebooku!

Slovníček pojmů

Garance odkoupení

Pokud se půjčka nesplácí déle než stanovený počet dní, je automaticky vykoupena poskytovatelem úvěru (počet dní je napsaný v informacích o úvěru).

Garance Likvidity

Garance, kdy může investor vystoupit z investice v kterýkoliv okamžik a jeho zbývající podíl mu bude hned uvolněn (obvykle za určité procento ze zbývající částky).

Vykoupení

Můžete požádat poskytovatele o vykoupení vaší zbývající jistiny za předem dohodnutých podmínek. V případě Garance likvidity je to okamžitě. V ostatních případech můžete vystoupit až po určitém čase (všechny podmínky jsou u úvěru zapsány).

Autoinvest (Auto invest)

Automat, který vám na základě určitých pravidel (výše investice, délky, poskytovatele,…) automaticky investuje do půjček. Tímto vám šetří mnoho času.

Zhodnocení a moje zkušenosti

Bondster je zajímavý hlavně pro určitou diverzifikaci portfolia (skrz využití více platforem pro P2P půjčky). Ačkoliv platforma deklaruje výnosnost kolem 10%, já jsem se dostal na mnohem vyšší výnosnost (aktuálně CZK kolem 12,5 % a EUR kolem 13,5 %).

S počtem úvěrů vypsaných na tržišti je to teď lepší a lepší a díky Autoinvestu naštěstí nemusíte trávit čas správou půjček, prostě ho necháte pracovat za vás.

V poslední době Bondster celkem často zveřejňuje další poskytovatele půjček, od kterých můžete tyto půjčky nakupovat. To je z pohledu diverzifikace skvělá změna (dříve bylo na výběr pouze ze 4 poskytovatelů).

I když je platforma velmi přehledná, každá půjčka je za úplně jiných podmínek, tedy pokud investujete ručně, musíte se velmi hlídat. V případě použití Autoinvestu je to o poznání jednodušší.

Za nespornou výhodu považuji celkem nízké minimální doby investic (0 – 12 měsíců) a velmi transparentní vystavení investic. Zde by se mohlo mnoho dalších podobných platforem inspirovat.

Ačkoliv garance vždy znějí velmi lukrativně, je nutné se u nich pozastavit a říct si, že existují scénáře, kdy nám ani garance nepomohou. Většinou je to v případě, kdy se dostane do problémů právě poskytovatel. Zatím jsem se s tím nesetkal, ale je nutné mít tento fakt na paměti!

Abych to shrnul… Platforma je ideálním řešením pro začínající investory, kteří chtějí zkusit investovat na jednoduché platformě a zároveň využívají spíše „jistější“ garantované úvěry. Nepohrdne jím však ani zkušenější investor, který nechce trávit příliš mnoho času správou, ale chce lehce diverzifikovat svoje portfolio.

Bondster promo kód +1% v prvních 90 dnech

Při použití mého promo kódu „4347“ při registraci dostanete navíc 1% z každé investice, kterou provedete v prvních 90 dnech.

Další články a videa o P2P půjčkách

Mé dřívější články a návody na téma Mintosu, nebo jeho srovnání se Zonky, můžete naleznout v těchto příspěvcích:

  • Zonky a Mintos – Přehledné srovnání faktů (odkaz)
  • Mintos – Recenze a zkušenosti (odkaz)
  • Mintos – Platforma pro P2P půjčky – Návod krok za krokem (odkaz)
  • Zonky nebo Mintos – Investice do P2P půjček (odkaz)

About the author

Boris Pazdera

Jsem člověk, který se rychle nadchne pro cokoliv nového, takže doufám, že nové je vždycky lepší! Velmi se zajímám o investování, zajímavé projekty a mnoho dalšího.

View all posts

4 Comments

    • Dobrý den, nemám úplně přesné poskytovatele, které bych doporučil nebo naopak nedoporučil. Dívám se na to hlavně z pohledu zajištění a vybírám si jen určitý typ půjček (je to i kvůli tomu, že využívám i další platformy Mintos/Estateguru/…).

  • Jo souhlasím s Vámi, pro začínající investory je tohle dneska jedno z nejsnazších míst, kde se v investování odpíchnout. Pro začátek jim na to stačí pár peněz a můžou vybírat z různých nabídek, který jim nikdo nediktuje a ročně si můžou přijít na celkem zajímavý výnosy. Mně se na tom asi nejvíc líbí ta jednoduchost a že tu mám možnost si všechno buďto vybírat sám a nebo do toho zapojit obsluhu autoinvestu, to pak funguje samo a já u toho nemusím ani být.

    • Souhlas, je to jedna z nejpřístupnějších investičních platforem v ČR, pokud se člověk nechce dát na dluhopisy/akcie – tam bych doporučil PORTU

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *