Jak si přivydělat na internetu, průzkum veřejného mínění, vyplňování dotazníků

Jak si přivydělat na internetu – dotazníky

Způsobů, jak si přivydělat na internetu je neuvěřitelně mnoho. Každý si může vybrat ten, který se mu nejvíce zamlouvá. Můžete si udělat e-shop, přeprodávat různé věci třeba na Aukru, nebo vyplňovat ankety a průzkumy veřejnosti (průzkumy veřejného mínění), kterými jsem si ve volných chvílích dříve také lehce “přivydělával”. Nejdříve si tedy řekneme, co jsou průzkumy veřejnosti a následně si odpovíme na hlavní otázku – Jak si díky nim vydělat.

Nutno dodat, že se nejedná o dotazníky, jakými vás obvykle otravují různé telefonické společnosti a nikdy po vás nechtějí zakoupení žádného zboží. Jedná se o seriózní přivýdělek.

Co jsou to průzkumy veřejnosti

Určitě jste si před volbami mnohokrát všimli, že se televize a celkově média ohání průzkumy veřejnosti, na kterých ukazují momentální preference. Ačkoliv politické průzkumy jsou často viditelné na obrazovkách, agentury dělají i mnoho jiných. Obecně lze říci, že průzkumy veřejnosti si realizují firmy i na nové produkty, kde zhodnotí, jestli má daný produkt nějakou šanci se na trhu uchytit.

Díky výsledkům z této činnosti dokáží v ideálním případě ušetřit mnoho peněz, třeba za produkt, který by “neměl mít” na trhu šanci. Jedná se pouze o průzkum, nikoliv realitu. Někdy se setkáváme i s případy, kdy průzkum dopadne absolutně špatně, ale nakonec je produkt úspěšný.

Jak průzkumy v podstatě fungují

V Česku operuje několik agentur, které se zaměřují na průzkumy veřejnosti a nespočet ostatních firem, které využívají jejich služby. Běžně si firma vyžádá průzkum (např. ČT většinou politický od Kantar TNS, obchodní firmy využívají průzkumy na produkty).

Ve spolupráci s agenturou následně firma vytvoří dotazník, který zadávajícím nejvíce vyhovuje (psaný, telefonický, video, osobní pohovor) a zaměřujeme se na data jež se chceme z průzkumu dozvědět. Zároveň se vybere minimální počet respondentů, aby byl výzkum platný, případně segment lidí, pro které je určený (studenti / zaměstnanci / důchodci apod.). Zbývá ještě doplnit pár drobností, aby byly obě strany (agentura, firma) spokojení a dotazník je na světě!

Jak probíhá oslovení respondentů

Agentury mají nasmlouváno tisíce až desetitisíce lidí, kteří jsou schopni a ochotni podobné dotazníky vyplnit. Samozřejmě, jsou respondenti za každou odpověď odměněni, podle předem dohodnutých pravidel. Na základě zvolené strategie agentury osloví respondenty a ty následně dotazníky vyplní (obecně je pouze na vás, jestli se do průzkumu zapojíte).

Pro více tipů na výdělky nezapomeňte dát „Líbí se mi“ na Facebook stránce Boris Pazdera a buďte informováni o každé nové příležitosti!

Jak si na tom vydělat

Nebudu vám mazat med kolem úst, rozhodně to není způsob, jak vydělat milióny každý rok. Na druhou stranu nějaké “zdarma” piv… oběd vlastně, to bylo. Většinou dost záleží, jak zapadnete do určitých dotazníků z pohledu strategie. Většinou byl písemný dotazník na cca 10-20 minut, za který jsem obdržel kolem 20-30 Kč (někdy to bylo v podobě kreditu, který se vyplácel každého půl roku).

Pro studenta střední školy to rozhodně nebyl dotazník každý den, ale ročně to byl již celkem pěkný přivýdělek, když si vezmu, jak krátký čas mi každý dotazník zabral. Výhodou je možnost dotazník vyplnit prakticky kdykoliv, takže je to ideální zábava, třeba večer místo dívání se na televizi, a jako bonus se člověk  dokonce něco dozví.

Jak si vydělat peníze na internetu

Odměna se odvíjí mimo jiné od těchto parametrů

  • Délka dotazníku
  • Způsob (písemný, osobní, telefonní, …)
  • Zaměření dotazníku
  • Složitost dotazníku

Kde se přihlásit do agentur jako respondent

Přihlásit se je velmi jednoduché, když víte, které agentury oslovit. Já mám zkušenosti asi se 4 agenturami, které mi ještě stále nabízejí dotazníky přestože se jich momentálně neúčastním, především z časového presu.

Agentury, se kterými  jsem spolupracoval:

Určitě je mnohem více agentur, stačí hledat, ale tohle jsou ty, se kterými jsem měl dobrou zkušenost a veškeré výplaty opravdu přišly.

Co dělat po registraci

Každá z těchto agentur bude chtít vědět několik informací, aby byly schopné rozhodnout, jaké dotazníky vám mají zasílat, případně jakým způsobem chcete být kontaktováni. Tento dotazník je samozřejmě většinou zdarma. Někde po vás budou chtít ještě potvrdit vaši adresu, aby ověřili, že opravdu existujete a abyste nemohli mít více než jeden účet. Následně vás budou kontaktovat ohledně konkrétních průzkumů.

Vyplácení odměn

Vyplácení většinou probíhá na váš bankovní účet (případně poukázkou). Někdy uvnitř systému nevidíte přímo peníze, ale počítají se vám žetony, oplatky nebo něco podobného, které můžete následně převést na reálné peníze (popř. na poukázky do některých obchodů).

Někdy jsou odměny vypláceny v určitém časovém intervalu (obvykle půl ročně nebo kvartálně), jindy si musíte o vyplacení zažádat ve vašem profilu.

Výplata peněz z výdělku na internetu na bankovní účet

Co si budeme nalhávat, je to způsob, jakým si může přivydělat naprosto každý. Díky časové flexibilitě je ideální i pro zaměstnance (9-17) a nějaká “kačka” navíc se vždy hodí.

Co potom dělat s těmito penězmi?

Pokud si už vyděláte nějaké peníze třeba i tímto způsobem, můžete je samozřejmě utratit za něco zbytečného, ale to by byla velká škoda.

Když už jste se odvážili zkusit si něco vydělat na internetu, můžete následně tento malý „přivýdělek“ rozšířit třeba pomocí investování, začít můžete třeba s P2P půjčkami, kde není potřeba velký vstupní kapitál, ale je možné investovat i pár stovek.

Zajímavý vtípek na konec – Kromě toho, že jsem si “zaspamoval” e-mail s návratama hesel, které jsem již stihl zapomenout, během psaní tohoto článku jsem prošel všechny moje účty u těchto agentur a nechal  si vyplatit dohromady necelé 2000 Kč.

Možná se to nezdá jako tak velká částka, ale jako „dárek“ k začátku zahrádkové sezóny v restauracích se to hodí, ne?

About the author

Boris Pazdera

Jsem člověk, který se rychle nadchne pro cokoliv nového, takže doufám, že nové je vždycky lepší! Velmi se zajímám o investování, zajímavé projekty a mnoho dalšího.

View all posts

2 Comments

  • Ahoj, tvůj článek mě motivoval k založení účtů na tebou jmenovaných agenturách. Jen takový dotaz – příjmy je nutno ještě přiznávat v daních, nebo nikoliv? Díky za odpověď.

    • Ahoj,
      to jsem rád, že ses odhodlal k tomu sebrat peníze ze země. Ano, prakticky všechny příjmy se musí danit (pokud nespadáte/nespadají do určitých výjimek).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *