Recenze a Zkušenosti Zonky - popis a moje vlastní zkušenosti

Recenze Zonky za poslední rok – Investor – zhodnocení až 8%

Recenze na Zonky (odkaz na platformu) pro mě není zrovna jednoduchým článkem. Obecně se může zdát, že Zonky moc nedoporučuji, ale opak je pravdou. Pro určité investory je to jedním z nejlepších investic. Dříve jsem již dělal technické srovnání Zonky a Mintos (k přečtení zde). Dnes se však pojďme naopak podívat podrobněji na samotné Zonky.

Zonky výhody

  • Kompletně v českém jazyce
  • Česká podpora
  • Mnoho investic v CZK
  • Registrace u ČNB
  • Možnost investice od 200 CZK
  • Skvěle zpracovaný graf výnosnosti a ucházející výpočet odhadu výnosů budoucích
  • Výborně znázorněné portfolio (jednoduše zjistíte výši rizikovosti porfolia)
  • Sekundární trh
  • Výhody pro pravidelné investory

Zonky nevýhody

  • Žádná garance výkupu při nesplácení
  • Vysoké poplatky
  • Nutnost spoléhat se na ohodnocení (rating) půjček od Zonek
  • Nutnost ručního investování
  • V případě nesplácení se musíte spoléhat na vymáhání peněz od dlužníka přes samotné Zonky

Přehled Zonky – video

Zajímá vás, jak vypadá celá platforma pro investory na Zonkách? Co tam můžete najít a jakým způsobem se zde investuje do půjček? Odpovědi na tyto otázky najdete ve videu.

Podívej se na celý Youtube kanál s návody!

První kroky na Zonky

Začnete registrací, popravdě, to ta nejjednodušší část na celém investování na Zonky. Následně ještě budete potřebovat nabít peníze na účet a naskenovat občanský průkaz, protože bez toho vám nepřičtou peníze na účet. 

Po registraci a přihlášení se vám zobrazí na webu vaše portfolio. Jakmile uděláte několik investic, uvidíte vaši aktuální a očekávanou výnosnost tohoto portfolia. Zde člověk musí uznat, že tento přehled je udělaný opravdu pěkně. Je možné se proklikat i ke každé z půjček a zjistit aktuální míru splácení. 

Nech se informovat o novinkách nejen ze světa FinTechu a investování na Facebooku!

Rating, poplatky a sekundární trh

Každý žadatel o půjčku je „proklepnut“ a tedy získá na svoji žádost o půjčku určitý rating (ohodnocení), které říká, jaké úroky bude žadatel platit a zároveň kolik si budete moci v ideálním případě vydělat. Samozřejmě tu platí jako při každé investici: „čím větší možnost výdělku, tím větší riziko“. 

Ratingy a možnosti výdělku pro investory jsou:

 A**A*A++A+ABCD
Úrok3,99 % p.a.4,99 % p.a.5,99 % p.a.8,49 % p.a.10,99 % p.a.13,49 % p.a.15,49 % p.a.19,99 % p.a.
Očekávané rizikové náklady0,49 %0,59 %0,79 %1,69 %2,59 %3,59 %4,59 %7,10 %
Investorský poplatek0,2 %0,5 %1,0 %2,5 %3,0 %3,5 %4,0 %5,0 %
Očekávaný výnos3,3 %3,9 %4,2 %4,3 %5,4 %6,4 %6,9 %7,89 %

(Zdroj: Zonky.cz)

Ačkoliv Zonky již spustily sekundární trh, tak je to spíš takový „kočkopes“. Prodat na sekundárním trhu je možné pouze půjčky, které se nikdy nezpozdily, což může být velmi frustrující, zvláště když se dlužník zpozdil například pouze o jeden den. Ačkoliv chápu ochranu kupujícího, spíše bych asi ocenil detailní informace o půjčce a jak byla splácena a nechal rozhodnutí na kupujícím.

Zonky Rentiér

Zonky Rentiér je služba, která vám ulehčí práci se správou vašeho portfolia, avšak poplatek je zde výraznější, než když investujete manuálně.

Na druhou stranu vám dokáže automaticky posílat rentu přímo k vám na účet, což také není k zahození. Více si přečtěte v článku Zonky Rentiér, kde se tomu věnuji více.

Moje zkušenosti se zonkami

S investováním do P2P půjček jsem začínal právě na Zonkách, ještě v době, kdy byly poplatky na všechny půjčky 1% (po 1. 9. 2017 se změnily na hodnoty v tabulce výše). Nikdy mě moc nezáleželo na příbězích, protože si nemyslím, že by toto mělo být rozhodujícím kritériem pro investice. Mimo to, každý může do tohoto příběhu napsat naprosto cokoliv a skoro bych i řekl, že na základě podobnosti různých „inzerátů“ je to spíše o kopírování srdceryvných textů, než nějaký popis skutečnosti. 

Musím říct, že podpora ze strany Zonek je ukázková, kdykoliv jsem potřeboval něco vyřešit, nebyl problém někoho zastihnout na chatu a hned vyřešit.

Během několika měsíců je vidět velký pokrok i v celé vizualizaci všech půjček a celkově většímu náhledu na půjčky, do kterých jste zainvestovali. Obecně celkem vypadá, že se již poučili a více se věnují investorům i z jiného pohledu než jenom řešení problémů (v začátcích jsem tento pocit opravdu neměl).

Od 1. 9. 2017 jsem již nezainvestoval jedinou půjčku, protože při mé strategii (která je hodně riziková, rozhodně není pro každého a ani ji nikomu nedoporučuji!) by můj výsledek byl více než mizerný. Však posuďte samotní, s přihlédnutím na abnormálně zvýšené poplatky oproti 1%, které bylo dříve. Jinak řečeno, od této chvíle se pomaličku přesouvám ze Zonek na platformu Mintos, kde je momentálně mé největší portfolium z P2P půjček.

Moje aktuální zonky čísla můžete vidět zde:

Recenze a zkušenosti Zonky - moje výnostnost

Zároveň chci upozornit, že právě díky aktuálním poplatkům pro investory se k těmto číslům nejspíše již nikdy nedostanete.

Proč jsem odešel ze Zonek

Byla to kombinace mnoha střípků, které mě k tomu „donutily“. Hlavním důvodem bylo samozřejmě zvyšování poplatků. Kromě toho se mi velmi přestal líbit celý koncept, ať už investování nebo celkově komunikace týmu Zonek směrem k veřejnosti. Velkou mírou k tomu přispělo i „tiché“ partnerství s Home Creditem. Najednou jsem necítil, že by to byla služba pro lidi (tak jak jsem pociťoval z jejich PR), ale spíše regulérní společnost nabízející půjčky, která na investory již nemá tolik času, možná i kvůli tomu, že jich začal být obrovský přebytek.

A tedy slogan „Lidé půjčují lidem“ už není příliš pravdivý, když většinu půjček dofinancují samotné Zonky (nebo snad Home Credit?).

Ve stejný čas, kdy se zvýšily poplatky, Zonky začaly rozesílat i samolepky, které nejspíše měly zlepšit reklamu a přivést nové lidi. Co si ale budeme nalhávat, pokud necítíte, že se vám jakkoliv věnují, průběžné zlepšují platformu, tak opravdu nemáte zájem jim pomoci a spíše vás to naštve, podobně jako mě.

Mimo tohle všechno, jsem si souběžně s investováním na Zonky, celkem dlouhou dobu osahával Mintos. Tato platforma vypadala ve všech směrech lepší a jejich Auto invest byla skvělá funkce, která mi ušetřila neuvěřitelného času. A šetří vlastně dodnes.

Shrnutí zonky recenze

Zonky jsou zajímavým místem, kde investovat v CZK, pokud vám přijde úrok na bankovním účtu nízký. Samozřejmě to není na zbohatnutí, ale inflace by měla být pokryta i s ne až tak rizikovým portfoliem. 

Každopádně, pokud vás přímo Zonky neoslovily, můžete se podívat na minulý článek:

About the author

Boris Pazdera

Jsem člověk, který se rychle nadchne pro cokoliv nového, takže doufám, že nové je vždycky lepší! Velmi se zajímám o investování, zajímavé projekty a mnoho dalšího.

View all posts

6 Comments

  • Mně jako investorovi se líbí možnost diverzifikace investovaných částek. Každý si může zvolit svojí strategii. Oceňuji starost o splátky u klientů a za celou dobu co investuji na Zonky nemám dlouhodobě žádné splátky po splatnosti.

    • Jojo, je to celkem v rukou investorů, jestli chtějí více či méně rizikové půjčky. Wow, gratuluji ke správnému výběru investic, většina z nás ostatních takové „štěstí“ (fuj, jak já nemám rád to slovo) nemá 🙁 Na druhou stranu tyhle ztráty celkem pěkně odpovídají vypočtenému riziku od Zonky.

      • Ano, je to na každém zvlášť. Nemá cenu se honit jen za nejvyšším úrokem, ale stavět portfolio ze všech ratingů, které jsou v nabídce. Pak to už není o štěstí.

        • Štěstím jsem myslel spíše pravděpodobnost. Pro každý rating je určitá šance, že dlužník nebude splácet. Samozřejmě pro lepší rating je to diametrálně odlišné než pro nejhorší rating, ale i tam je nějaká šance na dlužníka, který nebude moci svoji půjčku splatit.

  • Zkusím oživit. Já jsem na Zonky něco přes rok a za tu dobu byla jen jedna moje zainvestovaná půjčka zesplatněná. Poměrně slušný výnos, na průměrem, který Zonky udává. Aktuálně uvažuju, že zkusím Rentiéra – Zonky sestaví portfolio, do kterého se automaticky stahují půjčky tak, aby to fungovalo, odhadovaný výnos 4,4%. Zkoušel jste někdo? Docela mě to láká vyzkoušet.

    • Jsem rád, že se vám takto daří. Ohledně Zonky Rentiéra budu dnes vydávat článek, takže se na něj můžete podívat 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *