Natáčení videa a focení

Težký život video editora

Vždy jsem si říkal, že zpracování videa je hračka, avšak na přelomu léta a podzimu nám proběhly dvě akce – festival Malešičák 2017 a Zažít Malešice 2017, v rámci Zažít město jinak. Z obou akcí jsem chtěl vytvořit video za Volnočasovky SPORT, z. s. a Chráněné dílny OZP, abychom měli zase něco, čím se prezentovat. Pravdou je, že jsem nebyl a vlastně stále nejsem moc (spíše vůbec) zkušený střihač a kameraman. Takže z první zmíněné akce mám spíše fotografie, protože mi nedošlo, že z fotek se video nedělá zrovna jednoduše. Z druhé akce mám na druhou stranu spíše videa a z těch se zase těžko dělá obsah například na Instagram, ale něco se naštěstí i nafotilo. Prostě těžký život video editora…

Prý se člověk z chyb učí, a i když mám chyby rád, protože se z nich poučím (snad), nejraději bych je ani nedělal.

Jak zpracovat video

Kameraman a editor nebo v jedné osobě
Každopádně mám momentálně několik desítek GB videí a fotek z obou akcí a opravdu není jednoduché se k jejich zpracování přemluvit. Nemusím být ani jasnovidec, abych předpověděl, že se v průběhu editování naskytnou nějaké problémy. Celkem by mě zajímalo, jakým způsobem rychle procházet všechny ty videa a vybírat z nich jenom ty použitelné.

Celkem jasně jsem si potvrdil, že bude o dost jednodušší sestřihat video z lepších záběrů, než z těch špatných (nebo fotek 😀 ), překvapivě. Jinak řečeno, dobré video z dobrých snímků se udělá jednodušeji, ale udělejte z blbých snímků dobrý video. Na to už musíte mít nějaký zkušenosti. Myslím, že je ale celkem užitečné, když člověk který točí, tak to video i následně zpracovává, protože může být naštvaný jenom sám na sebe. Následně bude více přemýšlet co točí, a nebo už v tu chvíli může přemýšlet nad příběhem, jaký chce ve videu vyprávět.

Přidání něčeho navíc a ozvláštnění

Moje vize byla přidat k prvnímu videu ještě nějaký mluvený úvod a zvukovou stopu, abychom trochu ozvláštnili prezentaci z našich fotek. Ani na jednu z těchto věcí jsem dopředu nemyslel, a tak jsem se to snažil tímto způsobem zachránit…Namluvení zvukových stop jsem nechal na Hance, abych zapojil více členů týmu Volnočasovek a možná i proto, abych se tomuto vyhnul, heh. Teď už je z toho její „oblíbená“ aktivita. Jedna věc je jasná, první video z dřívější akce už je hotové a teď mě čeká odhodlat se, kdy se dám do druhého. Semestr je v plném proudu a vánoce na krku, takže to asi nechám až po vánocích, ale hlavně to stihnout ještě tenhle rok! 🙂

About the author

Boris Pazdera

Jsem člověk, který se rychle nadchne pro cokoliv nového, takže doufám, že nové je vždycky lepší! Velmi se zajímám o investování, zajímavé projekty a mnoho dalšího.

View all posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *