TransferWise recenze a zkušenosti

TransferWise recenze a zkušenosti

TransferWise je zajímavá služba, díky které můžete ušetřit na převodu peněz z jedné měny do jiné. V této recenzi popíši, co to je, jak pracuje, proč je tak výhodná a  jaké mám s TransferWise osobní zkušenosti (službu naleznete na tomto odkazu).

Co si budeme nalhávat, převod peněz z jedné měny do jiné není zrovna jednoduchý a obvyklými cestami (SEPA platba, nebo celkově běžným bankovním) není ani výhodná. S tímto však dokáže zatočit TransferWise, jednoduchá směnárna, která vám ušetří mnoho peněz. Vše probíhá naprosto transparentně a neúčtuje si žádné skryté poplatky, na rozdíl od většiny bank. Ušetří vám až 5 % na skrytých poplatcích, takže je až 8x levnější než běžné banky při mezinárodním převodu.

Co je TransferWise

TransferWise je jednoduchou službou, která díky principu P2P (peer-to-peer – lidé lidem) umožní směnit jednu měnu na jinou za velmi výhodných podmínek. Můžete si vybrat z nepřeberného množství měn. Obvykle tato směna probíhá v rámci několika hodin za předem dohodnutých podmínek, což je rychlejší než běžný mezinárodní platební styk většiny bank.

Ukázka převodu (můžete měnit)

Můžete ještě změnit například typ převodu v „Show fee breakdown“ na Bank transfer (klasický bankovní převod, jako kdybyste platili někomu v česku z vašeho účtu), tím snížíte i poplatek

Nech se informovat o novinkách nejen ze světa FinTechu a investování na Facebooku!

Jak funguje Transferwise

Jak jsem již psal, TransferWise funguje na principu P2P, tedy primárně se nepřevedou peníze, jak jste zvyklí u většiny bank tzn. že nakoupíte nějaký počet například EUR, podle aktuálního lístku. Zde se žádné převody neprovádí.

Na jedné straně je člověk, který vlastní CZK (mám CZK a chci EUR), na straně druhé je další, který chce EUR (má EUR a chce CZK). Bylo by zbytečné na obou stranách měnit peníze (a dávat za to obrovské poplatky, jak to dělají banky), proto za nás tuto část vyřeší právě TransferWise. Napáruje nás dohromady a vymění tyto peníze, tedy neproběhne žádný převod a peníze jsou stále ve stejné měně, pouze se změní jejich majitel. Jinak řečeno, vždy platíte jenom na účet ve vaší měně a TransferWise zaplatí z účtu v jiné měně dalšímu člověku – žádná směna, pouze malý poplatek (0.7 %) firmě TransferWise za toto párování.

Transferwise recenze a zkušenosti- převod do zahraničí

Tento princip je možný jenom díky tomu, že má TransferWise více než 3 miliony uživatelů. Proto je tento převod velmi rychlý.

Oficiální video - jak funguje Transferwise

Podrobný popis jak přesně TransferWise funguje.

Transferwise recenze

Jaké jsou hlavní důvody k tomu používat TransferWise? Předně je dobré říci, že je na trhu mnoho služeb, které nám sice dokáží odstranit nekřesťanské poplatky za směnu peněz, ale myslím si, že tato služba je jedna z nejlepších.

Výhody transferwise

  • Vedení účtu zdarma
  • Rychlý převod
  • Nízké poplatky (přehledné a konečné) – 0.7 % (minimálně však 42 Kč)
  • Výhodný kurz (střední hodnota)
  • Přehlednost
  • Intuitivní ovládání
  • Historie plateb
  • Další služby (Borderless account, platební debetní karta)
  • Mobilní aplikace
  • Upozornění na změny kurzu

Nevýhody transferwise

  • Kompletně v angličtině (včetně podpory) – český návod
  • Bez možnosti zasílání opakovaných (trvalých) plateb
  • Vyšší poplatky při zasílání nízkých částek (minimální poplatek 42 Kč)

Moje zkušenosti s Transferwise

Musí se vám svěřit, také jsem se spálil s převodem do zahraničí u klasické banky. Je to jako kdyby se mi to stalo včera. Trochu jsem na ten převod spěchal a měl bankovní účet u České spořitelny. Jednalo se o klasickou SEPA platbu. Všechno proběhlo relativně v pohodě, až na fakt, že na poplatcích jsem zaplatil více, než bych vůbec čekal nebo chtěl.

Popravdě to bylo zlé od začátku do konce. Už jen na kurzu jsem ztratil kolem 4,7 % a k tomu měla ČS velmi kvalitní systém poplatků, tedy má jeden, ale za to opravdu krásný. 220 Kč za převod bez závislosti na na výši platby.

Samozřejmě mi celkem brzy došlo, že tu musí být kvalitnější a výhodnější systém, jak převádět měny. Z toho důvodu jsem po nějaké době přišel i na TransferWise a začal dělat tyto převody zde. Pokaždé si při platbě vzpomenu, kolik bych zaplatil u některé z českých bank a je mi smutno.

Dnes mám již na TransferWise opravdu mnoho uskutečněných plateb a zároveň využívám i některé další služby (Borderless účet a k němu debetní kartu). Vše je bez poplatku za vedení, pouze malý poplatek za převod (který bych ve větší částce stejně zaplatil).

Mimo to jsem měl i nějakou dobu čest řešit problémy s některými platbami (vždy to byl problém na mé straně se zadáváním různých čísel apod.). Můžu říct, že podpora reagovala velmi rychle a vždy jsme to hned vyřešili, případně mě poradili, jakým způsobem to udělat „správně“.

Další služby

TransferWise není jen jednoduchou směnárnou peněz, stále zde probíhá vývoj, často vydávají nové funkce, a proto bych vám některé z nich rád představil. Všechny další služby jsou krásně propojeny a je možné je vyžívat současně.

Borderless account (Účet bez hranic)

Tento účet funguje jako váš klasický účet v bance, ale má nespornou výhodu pro každého, kdo chce vlastnit více než jednu měnu. Celý účet je bez poplatku za vedení. Všechny peníze, které přijmete nebo odešlete jsou zdarma, pokud neprobíhá nějaký převod měny, v opačném případě se využije aktuálního středního kurzu a klasického poplatku.

TransferWise - borderless account účet

DebEtní karta

Jedná se o klasickou debitní kartu, jak ji znáte. Avšak má jednu obrovskou výhodu. Pokud platíte v zahraničí, nemusíte měnit peníze, ale můžete jednoduše platit touto kartou a všechny převody se vykonávají právě ve chvíli, kdy s ní platíte.

TransferWise debetní karta

Mobilní aplikace

Díky této aplikaci máte jednoduchý přehled nad všemi vašemi platbami, můžete vytvářet nové účtu a prakticky dělat vše, co můžete dělat i ve webové aplikaci.

TransferWise - mobilní aplikace

Pro koho je Transferwise

Řekl bych, že TransferWise je skvělou službou pro kohokoliv, kdo občas převádí nějaké měny na zahraniční účty a nechce, aby ho banky sedřely z kůže. Zároveň vám může mnoho času i starostí ušetřit právě Borderless account (který je zdarma).

Pokud jakkoliv cestujete a nemáte averzi k placení kartou, určitě by se i vám hodil Borderless account včetně debetní karty, kterou lze platit (Mastercard).

About the author

Boris Pazdera

Jsem člověk, který se rychle nadchne pro cokoliv nového, takže doufám, že nové je vždycky lepší! Velmi se zajímám o investování, zajímavé projekty a mnoho dalšího.

View all posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *