za vše můžu já, za vším hledej sebe

Za všechno můžu já!

V životě se nám toho děje hrozně moc. Věci dobré i špatné. Dávat za ně vinu komukoliv jinému než nám samým je však obrovská hloupost! Třetí Newtonův zákon o akci a reakci si určitě pamatujeme z fyziky všichni, tak co ho lehce rozšířit a aplikovat i na naše rozhodování? S každým rozhodnutím spustíme lavinu reakcí. Některé zdánlivě ovlivní jenom nás samotné, jiné dopadají i na ostatní lidi. Pokud přistoupíme na tvrzení, že akce má reakci i ve světě rozhodování, tak potvrdíme, že si za většinu věcí můžeme sami.

Z negativního pohledu

Pokud se nám stane něco špatného, v absolutní většině případů si za to opravdu můžeme sami. Pokaždé, když nám navrhuje někdo něco, co nechceme, nesmíme jen sklopit hlavu a „tupě“ souhlasit. Naštěstí máme možnost volby, která byla dříve daleko více omezená. Teď ji máme, tak ji využijme! Jakmile budeme souhlasit spíše s věcmi, které jsou nám příjemnější, budeme dělat vše s větším nasazením. Následně z toho bude i naše okolí šťastnější stejně jako my. Ať se však rozhodneme pro jakoukoliv volbu – ne/souhlasit s čímkoliv, bereme za ni absolutní zodpovědnost.

Z pozitivního pohledu

Tento princip zodpovědnosti za každé rozhodnutí i jeho důsledky lze krásně vidět z pozitivního i negativního pohledu. Většinou se nám však hůře reflektují věci, které se nám daří, oproti tomu špatné věci nás více zasáhnou. Ty pozitivní věci bereme jako běžnou součást našich životů, celkem často i dokážeme připustit, že jsme něco svým rozhodnutím udělali dobrého. Tento pocit je vždy ale jen krátkodobý a málokdo si dokáže i po nějaké době vzpomenout, které rozhodnutí bylo to, po kterém slavil později úspěch. Nikdo z nás však asi nezapomene na chyby, díky nimž něco ztratil.

KDO ZA TO všechno MŮŽE a Jak být šťastnější?

Je to jednoduché, za každou věcí, která se nepodaří hledej sebe a dobré věci reflektuj! Uznej, že za každou potíží i úspěchem, která se ti stanou, můžeš trochu ty sám. Šlápl/a jsi do louže? Není to chyba toho, že někdo udělal špatně chodník a nechal tam prohlubeň. Je tvoje chyba, že jsi koukal/a do telefonu aniž by ses rozhlížel kolem sebe.

Proč to brát na sebe?

Pokud si budete myslet, že za všechno může někdo jiný, rozhodně to nezměníte a s velkou pravděpodobností se vám to ještě k tomu vymstí. Pokud vám spolužák měl dodat nějaké materiály na váš společný projekt a nedodal, tak ho můžete seřvat, že vám to nedodal, ale bude vám to „prd“ platné. 

Jiného člověka prostě a jednoduše, těžko změníte. 

Pokud však uznáte, že za to můžete vy, je tu mnoho možností, jak se tomu příště vyvarovat. Co třeba častěji spolužáka urgovat? Nebo lepé rozdělit práci? Udělat si (soft) deadline dříve? Prostě vzít zodpovědnost sám za sebe, to je to, oč tu běží.

A přesně takto se dá tato technika použít prakticky na cokoliv.

Spoléhej se hlavně na sebe, věř, že za všechno můžeš, nes za to následky a zdokonal se!

About the author

Boris Pazdera

Jsem člověk, který se rychle nadchne pro cokoliv nového, takže doufám, že nové je vždycky lepší! Velmi se zajímám o investování, zajímavé projekty a mnoho dalšího.

View all posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *