Žijeme v nejlepší době co kdy byla

Žijeme v nejlepší době co kdy byla

Také máte pocit, že všichni na všechno nadávají od rána do večera? Někteří na politiku, další na práci, školu nebo že necestují. Ale přemýšleli jste někdy nad takovou maličkostí, jakou je dnešní doba? Co nás stále brzdí a proč se svojí nespokojeností nic neuděláme?

Ačkoliv se to může zdát absolutně nemyslitelné, je tomu tak.

Ohrožení životů

Asi není co namítat, všichni víme, že naše životy jsou pro nás to nejdůležitější. Žijeme v době a na místě, kde nezažíváme žádné život ohrožující události jako jsou např. války a prakticky nic, co by nás nutilo bát se o svůj život. Jsme všude celkem v bezpečí. V případě náhlé krize, třeba pokud potřebujeme lékařskou pomoc, máme plno profesionálů a léků, kteří si dokáží poradit s mnohým. To odráží i naši dlouhověkost.

  • V roce 1968 střední délka života mužů dosáhla 67,1 roku a žen 73,4 roku.
  • V roce 1989 střední délka života mužů dosáhla 68,1 roku a u žen 75,4 roku.
  • V roce 2014 střední délka života mužů dosáhla téměř 76 roku a žen 82 roku.

zdroj: Český statistický úřad

Graf střední délky života v ČR mužů a žen

Vybavení

Nevím jak vy, ale já si nemyslím, že žiji ve špatné době. Máme stabilní domy, střechy, pohodlné postele, koupelny, splachovací záchody, čistou vodu, která nám teče z kohoutku a nemusíme pro ni do studny.

Z těch více „buržoazních“ věcí stojí za zmínku, myslím, jenom jedna věc, kterou máme dnes všichni přilepenou k rukám, očím a uchu – telefon. Přijímáme i vysíláme díky němu informace téměř do celého světa.

Informace

Říkáte si, že informace byly vždy. Ano, byly, ale kdo k nim měl přístup? Museli jste jít do knihovny a půjčit si nějakou encyklopedii. Dnes je to trochu jiné, otevřeme laptop nebo spustíme televizi a máme informací tolik, že jich většinu nedokážeme ani zpracovat, natož uložit, ale kdykoliv se k nim můžeme vrátit ve zlomku sekundy. Pokud byste si však něco nastudovali z knihy a tu vrátili, byl by tento proces o poznání složitější.

Inovace

Každým dnem se posouváme dál a dál. Není to zase tak dávno, kdy lidé říkali, že nikdy nemůže létat nic těžšího než je vzduch a ejhle. Elon Musk je schopný s Falcon Heavy vzletět, vypustit elektromobil na oběžnou dráhu a potom ještě přistát a to je jen jedna z mnoha inovací co se za poslední dobu spatřila světlo světa.

Chudoba a obživa

Nebudeme si nic nalhávat, chudobou trpí stále obrovské množství lidí, ale je tu mnoho organizací, které se snaží různými způsoby alespoň trochu zmenšit její následky.

V našem nejbližším okolí jsou obchody naplněné k prasknutí. Nemáme problém sehnat cokoliv, co potřebujeme a ve většině případů i to, co vůbec nepotřebujeme.

A to, že si nemůžete pokaždé koupit nejnovější iPhone, fakt neznamená, že jste chudí!

Svoboda

Tato část by možná měla být úplně nahoře, ale já jí spíše tento článek ukončím, protože si svobody neuvěřitelně vážím. Ať si pod ní každý představíme cokoliv (volba zaměstnání, místa k žití, rozhodování,… ), věřím, že bychom si ji měli chránit naprosto za jakoukoliv cenu. Svoboda nám také dává prostor pro naši seberealizaci. 

Se svobodou jde ruku v ruce i zodpovědnost, kterou ne každý člověk unese. Možná právě proto někteří raději zůstáváme u našich stereotypů, než abychom se oprostili, udělali to, co chceme a nesli za to i následky.

Možnosti jsou jen na nás!

Pokud si nemyslíte, že žijeme v nejlepší době, rád si poslechnu, kdy ta lepší doba byla! Ale stojím si za tím, že pokud vnímáte dnešní dobu jako špatnou, tak je někde chyba a řekl bych, že chyby je dobré vždy hledat u sebe.

About the author

Boris Pazdera

Jsem člověk, který se rychle nadchne pro cokoliv nového, takže doufám, že nové je vždycky lepší! Velmi se zajímám o investování, zajímavé projekty a mnoho dalšího.

View all posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *