Jak vybrat platební kartu do zahraničí, jak ušetřit v zahraničí

Jak ušetřit v zahraničí – Výběr platební karty

Neúprosně se blíží léto a mnoho z nás se vydá na dovolenou do zahraničí. I když jsou tyto pobyty v dnešní době z prvopočátku celkem levné, tak s přibývajícími dny se trochu prodraží. Každý si je chce užít a nevadí mu, že zaplatí za různé věci trochu více, než kolik by byl ochotný za stejnou věc dát v Česku.

I tak je možné nějaké (dobře, celkem dost) peníze ušetřit. Nemusíte se při tom prakticky vůbec uskromňovat! Stačí vždy jenom místo vaší běžné platební karty z ČR vytáhnout jinou, která vám dokáže udělat převod měn také automaticky, ale za mnohem lepších podmínek.

České platební karty

Ačkoliv placení českou platební kartou je pořád výhodnější než si převádět peníze na hotovost, platit s ní není nejlepší variantou. Přestože se poskytovatelé českých bankovních služeb ohánějí tím, že je platba bez poplatků, tak rozhodně není až tak výhodná, jak se zdá. Sice je bez „viditelných“ poplatků, které vám však zahrnou v převodním kurzu.

Příklad porovnání platby večeře v hodnotě 10 EUR různými možnostmi

  1. Komerční banka: kurz 26,4783 Kč / 1 EUR, tedy cena 264,783 Kč
  2. Česká spořitelna: kurz 26,353 Kč / 1 EUR, tedy cena 263,53 Kč
  3. Air Bank kurz: 26,345 Kč / 1 EUR, tedy cena 263,45 Kč
  4. TransferWise: 26,14 Kč / 1 EUR, tedy cena 261,14
  5. Curve kurz: 25,87 Kč / 1 EUR, tedy cena 258,67 Kč (v běžný den + limit)
  6. Revolut kurz: 25,87 Kč / 1 EUR, tedy cena 258,67 Kč (v běžný den + limit )

Jak můžete vidět, české banky nejsou zrovna nejvýhodnější. Možná si řeknete, že na večeři jsou 4 koruny zanedbatelné, ale když si to spočítáte za všechny jídla po celou dovolenou, je tu už viditelný rozdíl. Podle článků z roku 2018, Češi průměrně zaplatí za dovolenou 25 000 Kč. Což nám dává úsporu cca 385 Kč jenom na tom, jestli z peněženky vytáhnete svoji běžnou kartu, nebo nějakou „výhodnější“.

Nech se informovat o novinkách a tipech z FinTechu na Facebooku!

Kterou kartu vybrat?

Tohle je asi ta nejtěžší otázka, protože každá karta má svoje výhody a nevýhody. Pojďme si to vzít podle základních charakteristik, které pro vás mohou být důležité.

Nechci řešit nabíjení karty

Pokud chcete jenom nějakou kartu, která za vás udělá konverzi a odečte peníze z vaší běžné karty, pak pro vás bude ideální Curve karta.

Curve karta (Mastercard)

Curve karta

Do této karty si můžete nahrát svoji běžnou kartu (Mastercard i Visa), nebo dokonce si můžete nahrát i více než jednu kartu. Potom si přes aplikaci v chytrém telefonu jenom vybrat, z jaké karty se budou peníze odebírat.

Převod funguje jako na schématu níže, platba jde od obchodníka přes Curve kartu, kde se udělá levnější převod (za středový kurz) a následně se z vaší bežné karty pomocí internetové platby odečte platba v CZK.

Platba v cizí měně pomocí Curve karty
Platba v cizí měně pomocí Curve karty

Nevýhodou při použití Curve karty je její limit. Nabízí se varinta karet Blue (zdarma) a Black (9,99 GBP/měsíc). Blue má limit převodu zdarma 500 GBP/měsíc, dále je poplatek 2 %. Což na kratší dovolenou může vystačit, ale je to určité omezení. Nutno dodat, že od páteční 23:59 do nedělních 23:59, je ke každé konverzi započítán poplatek 0.5% pro směnu do GBP, USD, EUR a 1,5% pro směnu do ostatních měn.

Pokud budete mít karty nahrané na Curve kartě, pak je nemusíte mít fyzicky u sebe a můžete používat pouze ji.

Výběr hotovosti z bankomatu je zdarma do výšky £200 měsíčně, dále je zpoplatněno 2 % nebo £2, podle toho, co je vyšší. V případě Black karty je to £400 měsíčně, zbytek je stejný.

Na dodání této karty se běžně čeká nějakou dobu, protože zájem je velký. Pokud však použijete kód napsaný v recenzi, tak kromě prioritního přístupu dostanete ještě menší bonus. Více si můžete přečíst v recenzi Curve karty (bonus 5 GBP).

Nevadí mi nabít si předem kartu

V tomto případě máte na výběr mezi dvěma kartami – TransferWise borderless card a Revolut. Na obě karty si nejdříve musíme peníze poslat, abychom z nich následně mohli čerpat.

Každá z těchto karet umožňuje držet několik desítek různých měn, takže pokud máte na kartě měnu, kterou platíte u obchodníka, pak se neprovádí žádná konverze, ale rovnou se odečte daná měna.

Pokud však danou měnu na kartě nemáte, tak obě dokáží dělat převody automaticky. To znamená, že jakmile máme dostatečný zůstatek (v kterékoliv měně), tak můžeme platit v jakékoli podporované měně. Každá karta má svoje výhody a nevýhody, tak si je pojďme rychle ukázat.

Revolut karta (Mastercard)

Revolut karta

Revolut karta je jednou z nejvýhodnějších vůbec, má mnoho různých podpůrných funkcí a využití je tedy velmi široké. Ale pojďme se podívat,
co je nejdůležitější pro vaše platby na dovolené.

Revolut je při platbě a konverzi trochu komplikovanější. Pokud se provádí směna, tak ještě záleží, ve které dny se provede.

  • Pokud se provede ve dny, kdy je otevřena FX burza, pak je převod za středový kurz a měsíční limit na takové platby je 5 000 GBP.
  • V ostatních případech (směna o víkendu, svátcích, po limitu, …) je zpoplatněna 0,5 % pro běžné měny, jiné mohou být vyšší (podobný princip jako Curve).

Samozřejmě tento „problém“ s víkendy je možné vyřešit tím, že si před víkendem směníte peníze do jiné měny, kterou budete potřebovat a potom tedy nebudete muset platit tento poplatek. Ale je potřeba na to myslet!

Výběry z bankomatů jsou zdarma do výšky £200 / €200 / 200USD / 200CHF / 800PLN / 1,500DKK / 2,000SEK / 2,000NOK / 800RON / 4,500CZK nebo ekvivalentu v jiné měně měsíčně, dále je poplatek 2 %.

Nutno dodat, že celá karta se může ovládat pouze na telefonu a žádné webové prostředí neexistuje. Základní karta je zpoplatněna jednorázovým poplatkem 100 Kč, ale můžete použít odkaz v recenzi, kdy ji dostanete zdarma. Více o této kartě si můžete přečíst v recenzi Revolut karty (karta zdarma).

TransferWise karta (Mastercard)

TransferWise karta

Zrovna tahle karta je ta, kterou mám po Curve nejraději, protože se na ni mohu spolehnout a vždy mi dá stejné podmínky, přestože nejsou tak výhodné, jako v ostatních případech.

Největší výhodu vidím hlavně v možnosti přístupu přes webové rozhraní. Ale pojďme se podívat, co je nejdůležitější pro vaše platby na dovolené.

TransferWise si vždy vezme přesně dané procento z každé platby, ale i tak vychází mnohem lépe než české banky, protože také používá středový kurz (Mastercard kurz). Například pro převod CZK -> EUR má poplatek 0,4 %.

Výhodou však je, že pokud máte na kartě více měn, vždy vám vybere tu měnu, kde je ten poplatek nejmenší (pokud máte danou měnu na kartě, pak se převod samozřejmě neprovádí).

Výběr z bankomatů je zdarma do výšky £200/měsíčně, dále je poplatek 2 %.

V tomto případě je celá karta zdarma a vyřízení trvá nejkratší dobu. Více si o této kartě můžete přečíst v recenzi TransferWise.

Další rady a tipy

Z pohledu nejvyšší úspory peněz na dovolené je ideální asi Revolut karta a před víkendem vždy směnit nějaké peníze navíc, abyste se vyhnuli drahému převodu.

Dobrou metodou (a mnou používanou) je kombinace Curve a Revolut/TransferWise karty. Je to jednoduchý způsob, jak mohu mít všechny karty u sebe a zároveň je u sebe nemít.

Před každou dovolenou se podívejte, jestli vámi vybraná karta opravdu podporuje měnu, kterou v daném místě budete potřebovat.

Každý tento FinTech se rychle vyvíjí a mění, zkontrolujte si také poplatky na jednotlivých kartách ještě předtím než odjedete.

Pokud to jenom trochu jde, snažte se platit raději kartou, než hotově.

Pozor na některé bankomaty v zahraničí, mohou vám účtovat nepřiměřené poplatky (nezávisle na vaší kartě).

I když celkem věřím těmto kartám, raději si vždy beru jednu záložní. Jednou se mi to už vyplatilo, když jsem měl problém s platbou na terminálu.

Tak a teď už si jenom vyberte kartu a můžete vyrazit za dobrodružstvím! Pokud byste měli nějakou otázku, problém, nebo si jenom nebyli v něčem jistí, napište mi na Facebooku, nebo přímo zde pod článek!

About the author

Boris Pazdera

Jsem člověk, který se rychle nadchne pro cokoliv nového, takže doufám, že nové je vždycky lepší! Velmi se zajímám o investování, zajímavé projekty a mnoho dalšího.

View all posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *