Návod jak na Mintos - P2P půjčky

Mintos návod – Krok za krokem – Investiční platforma pro P2P půjčky

Tento návod na Mintos (odkaz na platformu) ti pomůže s registrací a přiblíží celou platformu. Dokonce si můžeš vybrat z video návodu a textového návodu!

Jestli ještě nejsi úplně rozhodnutý, jestli využít tuto platformu, nebo co Mintos je a jak funguje, měl by sis přečíst Mintos recenze a zkušenosti, kde jsem se mimo jiné podělil o zhodnocení na této platformě.

Chceš 1% z každé investice na Mintosu navíc na prvních 90 dní?

Nabízím ti ještě menší bonus do začátku, máš zájem o 1% ZDARMA z každé investice na prvních 90 dní (není potřeba promo kódu)?

Textové návody následují po těchto videech.

Kompletní VIDEO NÁVOD NA MINTOS

Přehled platformy Mintos

Jak poslat peníze na Mintos

Jak vydělat na sekundárním trhu

Jak vydělat na Kampaních

Jak vybrat peníze z Mintosu na bankovní účet

Nech se informovat o novinkách nejen ze světa FinTechu a investování na Facebooku!

REGISTRACE INVESTORSKÉHO ÚČTU NA MINTOSU

Přejdeme na stránky Mintos.com (odkaz  zde – otevře se v novém okně), nastavíme jazyk (bod 1 na následujícím obrázku), ve kterém chceme mít web (je možné kdykoli změnit). A klikneme “Začněte investovat”.

Mintos návod - začátek registrace

Právě jsme na registračním formuláři, který vyplníme. Pokud jste přešli přes jeden z výše uvedených odkazů (tlačítek), nemusíte již zadávat ani „Promo kód“ a rovnou dostanete bonus, kdy 1% z částky, kterou “proinvestujete”,  dostanete zpět.

Následně klikneme na “Registrujte se” a pokračujeme na další obrazovku.

Mintos návod - registrační formulář

Výtečně, registrace proběhla, ale Mintos o nás potřebuje vědět ještě více informací, než začneme investovat, a tak pokračujeme ve vyplňování.

Mintos návod - pokračování v registraci

Po tomto kroku se dostaneme do fáze, ve které si můžeme nabít peníze, případně se podívat na různé měny a informace, jak si zaslat peníze na účet na Mintosu a jak dlouho bude trvat připsání atd. Následně pokračujeme kliknutím na “Další”.

Mintos návod - připsání peněz

Ukáže se nám obrazovka, která nám představí největší zbraň Mintosu – Auto Invest. Jako každá zbraň je dobrý sluha, ale zlý pán. Pokud si ji špatně nastavíme, může nám ublížit, ale pokud ji nastavíme tak, aby pro nás pracovala, dokáže nám řešit celé investování sama a my na to nemusíme ani sáhnout.

Dále pokračujeme pomocí “Show loans” (ve vašem případě je to už možná správně přeloženo).

Mintos návod - Auto Invest

Tímot bychom měli první část Mintos návodu hotovou, máte účet a teď se můžeme podívat na celou platformu.

PŘEDSTAVUJEME PLATFORMU MINTOS

Po přihlášení uvidíme v horní části menu s několika základními funkcemi. Jednotlivé části si teď v rychlosti projdeme.

Menu Mintosu

1. Přehled účtu

zobrazuje nám základní informace o účtu včetně predikovaného ročního výnosu. Pokud budete investovat ve více měnách, objeví se vám možnost přepínaní mezi měnami a tuto tabulku budete mít pro každou měnu samostatně.

Mintos - přehled účtu

2. Seznamy půjček

 Jedná se o seznam půjček, které jsou momentálně možné k zainvestování.

  • Primární trh – půjčky, které ještě nejsou kompletně zainvestované a jsou tedy přímo od poskytovatele půjčky.
  • Sekundární trh – půjčky, které přeprodávají ostatní uživatelé.
  • Poskytovatelé půjček a Statistiky – základní informace o všech poskytovatelích půjček a statistiky celého Mintosu.

Primární a sekundární trh je podobný a vzájemně se liší ve velmi málo věcech A nemyslím si, že je nutné vysvětlovat úplně všechny pojmy (jsou v češtině a celkem hezky vysvětleny přímo na Mintosu). 

Význam všech filtračních políček je následující:

  • Currency (Měna) – Filtrování podle měny ve které chcete investovat
  • Loan Type (Typ úvěru) – Úvěr může mít několik typů, na základě kterých se mění některé parametry jako například „Způsob splácení“
  • Country (Země) – Filtrace podle země, kde chcete investovat
  • Loan Originator (Poskytovatel půjčky) – Filtrace na základě poskytovatele půjčky
  • Mintos Ratings (Mintos hodnocení rizika) – Filtrace na základě ratingu Mintosu (A+ (nejméně rizikové) až D (nejvíce rizikové))
  • BuyBack guarantee (Garance zpětného odkupu) – Pokud nebude dlužník splácet déle než 60 dnů, společnost od vás vykoupí celou půjčku včetně úroků a poplatků.
  • Interest Rate (Výše úroků) – Roční úroková sazba, vyplácena investorovi (nezapočítává se nesplácení). Lze filtrovat výši úroků, které vám budou vypláceny. Formát je “od” – “do”
  • Term (Délka trvání úvěru) Můžete filtrovat dle délky ve stejném formátu jako Výše úroků, tedy „od“ – „do“
  • Status (Stav úvěru) – ukazuje jestli je v prodlení či nikoliv.
    • Current (aktuální), vše je v pořádku, není zpoždění se splácením
    • 1-15 day late (zpoždění 1-15 dní) – platby úvěrů mají zpoždění 1-15 dnů
    • 16-30 day late, 31-60 day late, 60+ day late (zpoždění 16-30, 31-60 nebo 60 a více dní) – délka zpoždění platby
    • Default (Smlouva zesplatněna) – půjčka není splácena, obvykle to znamená vymáhání platby
  • Amortization Method (Způsob splácení) – Způsob splácení úvěru
    • Full (Úplné) – splácí se jak jistina, tak úroky (klasická půjčka)
    • Partial (Částečné) – splácí se část jistiny a úroky (klasicky hypotéka, kdy se X let splácí a pak se hypotéka refinancuje)
    • Interest only (Pouze úroky) – Splácejí se jen úroky, jistina se splatí celá na konci
    • Bullet (Jednorázové (Bullet)) – nesplácí se měsíčně úroky ani jistina, vše je splaceno až na konci úvěru
  • Issue Date (Datum vydání) – Datum vzniku úvěru („od“-„do“)
  • Listing Date (Datum zveřejnění) – Datum vystavení úvěru („od“-„do“)
  • Amount Available for Investment (Dostupné k investici) – částka, která je dostupná k investování (od-do)
  • LTV (LTV) – poměr výše úvěru ku hodnotě zástavy, většinou nemovitosti
  • Initial LTV (Původní LTV) – Půjčka již může být nějakou dobu splácena, zde lze filtrovat původní LTV (na začátku půjčky)
  • Loan ID (ID půjčky) – Konkrétní číslo úvěru – nápomocné při hledání určité půjčky kterou máte například zafinancovanou
  • My Investments (Moje investice) – Můžete zahrnout nebo naopak vyloučit vaše investice (kde již máte nějaké peníze)
Pouze pro sekundární trh:
  • Discount/Profit (Sleva/Přirážka) – každá půjčka na sekundárním trhu má nějakou cenu v podobě nesplacené části, která může být ponížena (sleva) nebo navýšena (přirážka) v podobě procent. Nově se neplatí žádný poplatek za prodej/koupi půjčky na sekundárním trhu. Díky tomu je možné jednodušeji s půjčkami i spekulovat.
  •  YTM (Yield-to-Maturity) – jedná se o vypočtenou návratnost investice do splatnosti. Počítá se s tím, že bude půjčka splacena včas. Tento výpočet je včetně přirážky nebo slevy.
Mintos primární trh seznam půjček

3. Auto invest

Auto invest je velmi silný nástroj, díky kterému se o své portfolio na Mintosu skoro nemusíme starat, tudíž nám ušetří neuvěřitelné množství času. Nutno podotknout, že funguje pouze pro primární trh. Všechny půjčky, které jdou na primární trh, nejdříve projdou auto investem, proto se většina z nich na primární trh ani nedostane! Takže je dobré si nastavit autoinvest i na lukrativnější půjčky, než jsou momentálně na trhu!

Návod na nastavení auto investu

Vytvoříme si nové portfolioMintos - auto invest - tvoříme portfolioMusíme si ho správně nastavitNastavení portfolia v auto investu

  1. Nastavíme měnu, pro kterou má fungovat, typ půjček, zemi, ve které chceme tyto půjčky kupovat a důležitá část, jestli chceme pouze garantované nebo i negarantované půjčky. Tyto informace se dají nastavit i v části 2, ale zde je to jednoduší a ušetří nám to mnoho klikání.
  2. Přesnější filtry – na tomto místě se dá využít skvělých filtrů, ale myslím, že jsou v podstatě správně nastavené pro většinu portfolií, které jsou založené na garanci odkoupení.nastavení auto invest portfolia
  3. Důležitá část, ve které je třeba se rozhodnout, kolik chceme vydělávat a jak dlouho můžeme svoje vložené peníze “postrádat”. Vždy je dobré pamatovat, že každá půjčka s garancí odkupu se může protáhnout až o 60 dní.
  4. V poli 4) můžeme vždy vidět, kolik půjček vyhovuje našim kritériím. Mějme však na paměti, že i nové půjčky projdou nejdříve všemi “auto investami” než se dostanou na primární trh.
  5. Nastavíme si vlastní název portfólia, velikost (čímž můžeme částečně diverzifikovat portfolio) a zapíšeme, kolik chceme do jednotlivých půjček investovat. Nezapomeňme ani na přepínače vpravo. Díky tomu je možné nechat automat investovat za nás “do nekonečna” a nemusíme na to ani sáhnout. Po souhlasu jen uložíme a aktivujeme.Nastavení priority auto investu
  6. Vždy můžeme nastavit prioritu určitého auto investu. Pokud mám raději krátkodobější investice, kliknu na ^ a tím zvýším prioritu tohoto portfolia. Případně mohu vpravo na nějakou dobu portfolio deaktivovat pomocí “Stop” a následně zase aktivovat pomocí “Aktivujte”.

Teď nám již běží auto invest. Je dobré čas od času prohlédnout, jestli vše funguje správně a jestli nám zbytečně nezůstávají peníze na účtu nebo neinvestujeme do půjček s nižším zhodnocením.

4) Výpis z účtu

Zde můžeme kontrolovat do čeho jsme investovali, jestli jsme prodali půjčku. Jednoduše řečeno, najdeme tam vše, co nás může zajímat.

Mintos - Výpis z účtu

5) Moje investice

Zde najedete výpis všech vašich aktuálních nebo dokončených investic, včetně možnosti výběru pomocí filtrů. Určitě vás nepřekvapí, že se v tomto případě jedná o nově založený účet, pouze kvůli tomuto článku, a proto nemá žádné investice.

Mintos - Moje investice

5) Vklad / Výběr / Převod

Pro většinu z nás je toto přesně ta nejdůležitější a nejzajímavější část – práce s našimi penězi.

Vklad

Vklad je možné dělat pomocí klasického převodu a několika dalších možností. Pokud se jedná o převod CZK, není nic jednoduššího, než je poslat klasickým převodem na účet jako je třeba zde na obrázku – ale pro svoje údaje, které najdete na svém Mintosu. Pokud chcete investovat například v EUR, je nutné si převést peníze na Mintosu nebo použít nějakou další službu, jako je například Transferwise (můžete pokračovat podle návodu zde – včetně prvního převodu zdarma). tato metoda je rychlejší a většinou výhodnější než převod uvnitř Mintosu.

Mintos - vklad peněz na účet

Výběr

Výběr – ten nás zajímá samozřejmě ještě více. Mintos po nás bude chtít ověření totožnosti, aby nám mohl vyplatit náš výdělek. Jedná se o fotku občanského průkazu z obou stran.

Mintos - Potvrzení dokumentů

Teď již můžeme provést výběr jako na následujícím obrázku. Je možné provést výběr pouze na účet, ze kterého již nějaké peníze přišly. Pokud chceme udělat přímý výběr na svůj účet a předtím jsme si posílali peníze pouze přes Transferwise, musíme poslat alespoň 1 CZK ze svého účtu. Je dobré se na to připravit již dříve, abychom k sobě mohli kdykoli potom poslat peníze okamžitě.

Výběr peněz na mintosu

Směnárna

Vždy je dobré přemýšlet, jestli je výhodnější tato směnárna nebo Transferwise. Pokud však máme CZK na svém Mintos účtu a okamžitě potřebujeme EUR, je to nejrychlejší způsob.

Směnárna peněz nebo měny Mintos

Chceš 1% z každé investice na Mintosu navíc na prvních 90 dní?

Nabízím ti ještě menší bonus do začátku, máš zájem o 1% ZDARMA z každé investice na prvních 90 dní (není potřeba promo kódu)?

Závěr

Ačkoliv to byl lehce dlouhý článek, naštěstí plný obrázků. Doufám, že ti tento Mintos návod pomůže s registrací i základní orientací na samotné platformě Mintos. Věřím, že ti dokáže vydělat mnoho peněz, ale nezapomeň na základní pravidla investování a diverzifikaci portfolia.

Možná Mintos vypadá, jako že se nedá nic ztratit, pokud použijete Garanci odkupu, ale nezapomeňte že i Mintos je firma, která může zkrachovat nebo se dostat do terče hackrů. Vždy tedy počítejte s tímto rizikem a neinvestujte peníze, které jsou vaší zálohou pro případ problémů. 

Pokud použijete můj Mintos promo kód pro registraci, vyděláme na tom něco málo navíc oba (pro každého 1% bonus z proinvestované částky na 90 dnů) a můžeme to brát i jako poděkování za tento Mintos návod a pomoc při registraci. 🙂

About the author

Boris Pazdera

Jsem člověk, který se rychle nadchne pro cokoliv nového, takže doufám, že nové je vždycky lepší! Velmi se zajímám o investování, zajímavé projekty a mnoho dalšího.

View all posts

2 Comments

  • Pěkný článek, je super, že se o platformě začíná více mluvit. Jen dodám, že TransferWise nemusí být nutně v případě Mintosu nejvhodnější. Lépe vychází si české koruny převést na CZK účet a následně využít jejich interní směnárny. Poplatky jsou identické a platba dorazí do druhého dne.

    • Děkuji. Rozhodně souhlasím, že TransferWise nemusí být vždy nutně výhodnější, ale z mého malého výzkumu mi vždy výhodnější vyšel (i právě teď, když jsem to zkusil). Poplatky jsou sice identické, ale rozdíl je v práci s kurzem. Kde TransferWise bere aktuální kurz (aktualizace každých pár minut), Mintos bere nižší (výpočet probíhá jednou za den). Z toho vychází, že většinou TransferWise dá o něco málo lepší cenu. Pokud budu převádět řekněme 10 000, pak ta změna nebude až tak vysoká, ale čím větší částky budu převádět, tím výše se dostaneme. A pro první převod po registraci (bez poplatku) je TransferWise určitě výhodnější 🙂