Zonky rentiér - Bez práce, ale vyplatí se to?

Zonky Rentiér – Bez práce, ale vyplatí se to?

Zonky Rentiér je v posledních týdnech a měsících velmi skloňované téma v českém rybníčku P2P půjček, ale je to opravdu to, co jsme po Zonkách chtěli? A vyplatí se nám to?

Investoři na Zonkách vždy „křičeli“ po nástroji, který by zautomatizoval správu portfolia, podobně jako je to na mnoha ostatních platformách (Mintos, EstateGuru nebo dokonce český Bondster), v podobě Auto Investu.

Vždy nám bylo „vysvětleno“, že to nelze udělat a namísto toho Zonky vymyslelo systém rezervací, který ale investory příliš nenadchnul.

Možná už v té době pracovali na Zonky Rentiérovi (velmi podobný produkt jako Mintos Invest & Access), který se sice nechová jako Auto Invest, ale je to vlastně taková černá krabička (v IT použiváme anglický termín „black box“ pro algoritmus, ve kterém přesně nevíme co se odehrává a dává nám jenom nějaké výstupy na základě vstupů).

Co je Zonky Rentiér

Zonky Rentiér je relativně nový produkt, který vám ulehčí práci s administrací při investování do P2P půjček, ale za cenu poklesu výdělku. Zonky v tomto produktu nabízí 4,4 % p.a. (per annum – ročně) před zdaněním (a před započtením inflace) – NEGARANTOVANÝ.

Princip je velmi jednoduchý, rozhodnete se, kolik peněz chcete investovat, dáte je Zonkám a už se prakticky o nic nemusíte starat. Zonky za vás budou investovat do půjček a průběžně vám vyplácet každý měsíc rentu, kterou vám mohou posílat na účet.

Pokud tuto rentu nepotřebujete a rozhodnete se pro reinvestici vašich výdělků, můžete se postupně dostat na celkem solidní portfolio díky složenému úročení prakticky bez námahy.

Samozřejmě toto všechno má i své „ale“. Celé tohle pohodlí je vykoupeno celkem vysokým poplatkem.

Kolik stojí Zonky Rentiér

Samozřejmě, každá služba něco stojí a zde je to stejné. Zonky jsou sice zpoplatněné pro investora i běžně, ale zde je těch poplatků trochu více, pro naši představu uvedu příklad. Při výnosu 7,36 % to vychází na:

  1. 1,9 % – Vstupní poplatek za vložení peněz do Zonky Rentiéra
  2. 1,51 % p. a. – Provozní náklady za správu portfolia
  3. 1,41 % p. a. – Očekávané rizikové náklady
    zdroj: Zonky.cz

Minimální částka pro Rentiéra je 50 000 kč.

Jak přesněji funguje?

Nejprve musíte udělat novou registraci zde, protože se jedná o správu vašich peněz a to je trochu něco jiného, než co nabízely Zonky dříve.

Následně zašlete peníze a zvolíte si plán na jak dlouhou dobu chcete mít tyto peníze zainvestovány. Dále už začnou Zonky vkládat tyto peníze do několika stovek participací (minimálně 490 úvěrů) v malých částkách tak, aby minimalizovaly riziko (vysoká diverzifikace).

Pokud byste z toho chtěli vystoupit, můžete prodat část svého portfolia (v tomto případě Vám zde musí zbýt zbýt alespoň 50 000 Kč) nebo celé. V obouu případech se vaše portfolium (nebo část) nabídne zbývajícím investorům.

Odprodej portfolia jde však až po 6 měsících od vložení peněz.

Platforma Rentiéru

Co musím uznat, že platformu mají připravenou skvěle. Žádné zbytečnosti a při tom má člověk stále pěkný přehled nad svým portfoliem.

Jednou z obrazovek je například seznam investic, do kterých bylo zainvestováno. Zde se můžete informovat o nakládání s vašimi penězi a jejich rozkládání mezi jednotlivé ratingy.

Dále tady najdete základní dashboard s vývojem portfolia (podobný jako má např. Portu.cz). Můžete zde vidět stav i výhled vašich financí v portfoliu na dané investiční období.

Nejzajímavější částí je však výběr peněz. Zde si můžete nastavit, jestli chcete mít vyplácení renty pomocí výdělku z investic, nebo vám ji mají postupně posílat i z částí prodaného portfolia.

Vyplatí se Zonky Rentiér?

Nad tímto jsem se celkem dlouho zamýšlel… každé pohodlí musí být něčím zaplaceno, o tom žádná, ale jestli to má opravdu danou hodnotu.

Člověk si prvně musí stanovit, jak moc si váží svého času a nervů při investování na Zonkách. Jestli mu nevadí dělat skoro všechno ručně a nebo si těch pár minut týdně najde a svoje půjčky vykliká.

Osobně si myslím, že z pohledu většiny investorů je výhodnější si půjčky samostatně nakoupit. Tímto se dostanete k výrazně vyšším výdělkům. K tomu však potřebujete trochu více peněz.

Jelikož minimální částka pro participaci pomocí „manuálního investování“ je 200 Kč, potřebujete zainvestovat více než 200 participací (tzn. alespoň 40 000 Kč), aby fungovala rizikovost a celkově avizovaná čísla uváděná Zonkami.

Pokud byste se chtěli dostat na podobnou diverzifikaci jako při Zonky Rentiéru, musíte udělat „manuálně“ více než 400 participací, tedy potřebujete alespoň 80 000 kč a mnoho času (Zonky Rentiér totiž dokáže vložit i méně než 200 kč do jedné půjčky).

Pokud se nechcete zaobírat správou svých peněz, rozhodně je Zonky Rentiér možností jak toho dosáhnout. Sice váš výdělek nebude tak vysoký, ale budete mít prázdnější hlavu (což může být taky dobrý).

Borisi, šel bys do Zonky Rentiéra?

Jsem přesně ten typ člověka, který nemá rád poplatky a nevadí mu dělat něco trochu manuálněji (alespoň mám přehled o tom co se tam děje). Na druhou stranu jsem pro jakoukoliv automatizaci opakujících se čiností, takže podtrženo, sečteno…

Ne, i kdybych byl stále na Zonkách s nějakou výraznější částí mého portfolia, zůstával bych u manuálního nákupu (otázka je, jak dlouho to bude možné). Považuji cenu za správu mých peněz za příliš vysokou, obzvláště, když nevím, co přesně se tam děje (je to black box).

Jinak řečeno, mám raději, když si mohu svůj auto invest přesně nadefinovat a ten se bude podle toho chovat… Asi jako na platformách, které jsou zmíněné hned na začátku toho článku.

About the author

Boris Pazdera

Jsem člověk, který se rychle nadchne pro cokoliv nového, takže doufám, že nové je vždycky lepší! Velmi se zajímám o investování, zajímavé projekty a mnoho dalšího.

View all posts

6 Comments

  • Borisi, slovo Zonky není množné číslo. Jde o název křížence zebry a osla. Takže se neříká „Zonkám“, „Zonkami“ apod. Trhá to oči 🙂 Jinak díky za recenze a informativní videa.

  • Prý čistý negarantovanmý výnos 4,44%, jak slibují na zonky.cz. Který ňouma se na to proboha nachytá ? Po odečtění daňové srážky 15% je čistý výnos 3,77% !! Pokud odečtu ještě vstupní poplatek 1,9% z investované částky, tak jsem na opravdu čistém výnosu 1,87% p.a. – oproti Zonkám, které na tom vydělají 1,9% + 1,51% + 1,41% = 4,82% hrubého, ale veškerá rizika nese investor !!! Pro investory žádné garance, kreditní riziko, není pojištění vkladů jako v bankách. Přitom spořící účty s pojištěním vkladů v bankách nesou dnes čistý úrokový výnos po zdanění klidně i 1,36% p.a. Rozdíl proti Zonkám činí jen 0,5% čistého výnosu !!! Takový produkt ať si Zonky strčí někam !

    • Zdravím, prosím, podívejte se na ten výpočet. V 4,44 % je již započítán vstupní poplatek. Jenom k tomu pojiištění vkladů – dejte si na něj pozor, víceméně je to jenom psychologické pojištění 🙂

  • Když už chcete lidem radit, tak proč u ZONKY RENTIÉR na férovku neuvedete, kolik dělá čistý výnos po odečtení všech těch poplatků a po (15%) zdanění ? Že čistý výnos je na úrovní spořících účtů v bankách, ale nemáte nic pojištěné a nesete všechna kreditní rizika !

    • Neradím, informuji… a celkem jasně uvádím, že je to 4.44 % před zdaněním. Pokud chce člověk investovat, měl by si umět spočítat podle trojčlenky, kolik je 4,44 % po odečtení daně (a zjistit si jak se vůbec daní).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *