Portu zkušenosti a recenze, první český robo advisor Portu

Portu – Recenze a zkušenosti – Robotický investor

Portu je jedním z prvních průkopníků robotického investování (robo-advisor) do akcií na českém trhu (odkaz na službu). V zahraničí je to již delší dobu celkem běžný způsob investování, ale nám se tato možnost docela vyhýbala, až do teď!

Samozřejmě, většina zahraničních platforem funguje na stejném principu, je otevřena i pro české investory, ale nikde není možnost investování přímo v CZK.

Běžně je nutný celkem vysoký kapitál k tomu, abyste mohli investovat do akcií a poplatky s tím spojené nejsou také zrovna nejmenší. Avšak díky Portu, budete moci nově investovat do akcií firem jen s velmi malým poplatkem. Tento poplatek je 1% ročně.

Pokud se zaregistrujete na Portu.cz přes tento odkaz, získáte první 3 měsíce zdarma. Já na oplátku dostanu menší odměnu. Obecně to můžeme brát jako poděkování za vyzkoušení platformy a napsání recenze, která vám bude určitě nápomocná 🙂

Jak portu funguje

Portu podobně jako jeho zahraniční konkurence využívá spojení robotů a lidí, kteří dohromady dokáží přesněji a efektivněji (výdělečněji) spravovat celé portfolio na základě určitých pravidel (např. rizikovost). 

Celý systém je založený na možnosti investovat do akcií, dluhopisů a měn. Využívá se ETF (exchange-traded funds), který pracuje s myšlenkou, že běžný správce portfolia nedokáže dlouhodobě výdělečně (více než celkový trh) investovat do jedné komodity nebo akcie, ale je možné vzít více různých akcií a tímto způsobem diverzifikovat svoje portfolio. Zjednodušeně řečeno, ETF vám právě s tímto pomůže.

Každé ETF funguje jasně daným principem (algoritmem), podle kterého se investuje. Například S&P 500 (Standard and Poor’s 500) měří vývoj 500 US akcií firem podle určitých předpokladů (více o ETF).

Pokud si vyberete nižší rizikovost, pak bude větší část vašeho portfolia tvořena dluhopisy, pokud si naopak troufnete do většího rizika, větší část budou tvořit akcie.

Velkou výhodou Portu je i zajištění investice vůči měnovému riziku.

Kdo stojí za Portu.cz

Za Portu stojí firma WOOD & Company, která není žádným nováčkem na českém, ani akciovém trhu. Jedná se o investiční skupinu, která byla založena v roce 1991 a sídlí v Praze. Dosud se zaměřovali na poskytování poradenství a služeb při obchodování s cennými papíry. V současnosti právě přidali novou službu – Portu.

Mimo jiné je jedním z největších obchodníků s cennými papíry ve střední a východní Evropě (více o společnosti)

Nech se informovat o novinkách nejen ze světa FinTechu a investování na Facebooku!

Proč je Portu výhodný?

Běžné investování do akcií je velmi nákladné z důvodů vysokých poplatků. Pokud budete chtít dokonce privátního správce aktiv, sáhnete do peněženky ještě mnohem hlouběji a pro osoby, kteří operují s nižším kapitálem je to neúnosné.

Proto je tu Portu, které vám namíchá diverzifikované portfolio přímo pro vás na míru, podle strategie, kterou si vytvoříte během několika jednoduchých otázek. Tyto otázky o vás do určité míry odhadnou, jakým investorem jste, jestli jste spíše konzervativní, nebo jestli zvládnete i vyšší míru rizikovosti portfolia. 

Další nespornou výhodou je právě možnost investování již od 1000,- Kč. Toto je možné díky využití frakcí cenných papírů, takže i menší investor může mít dostatečně diverzifikované portfolio. Zároveň Portu využívá i tzv. hedgingu (zajištění proti měnovému riziku)

Již jsem mluvil o poplatcích, které jsou běžně velmi vysoké. V tomto případě jsou poplatky pouze 1 % ročně. Další výhodou je, že nejsou účtovány žádné poplatky za nákup či prodej.

Pro koho je portu určený

I když nejsou žádné poplatky za nákup či prodej, Portu je určený spíše pro dlouhodobé investory, kteří chtějí průběžně investovat a vydělávat. Podle veřejných informací, běžný investor na Portu zasílá „pouze“ několik tisícovek měsíčně v dlouhodobém horizontu.

Na co se připravit

Jelikož investování do akcií funguje trochu jiným způsobem, než například P2P půjčky, musíte počítat s určitou mírou rizika i fluktuace. V tomto případě se připravte, že se vám peníze mohou každý den posouvat – navyšovat i snižovat. Z dlouhodobého hlediska budete s vyšší pravděpodobností v plusu, ale musíte počítat i s krátkodobými ztrátami a nemít z nich strach.

Toto je i důvod, proč jsem výše psal, že je spíše pro dlouhodobější investory.

Pokud zainvestujete např. na 1 den a v tomto jednomu dni půjde akcie o 2% dolu, tak je hloupé ji prodat, protože v dalších dnech půjde pravděpodobně zase zpět nahoru.

Rizikovost Portfolií

Rizikovost se určuje na základě 10 otázek, kterými se snaží Portu odhadnout míru rizika, na kterou jsme připraveni. Celá škála je od stupně 1 (nejméně rizikové) až po 10 (nejrizikovější).

Samozřejmě i zde platí, čím rizikovější portfolio, tím může být výdělek vyšší, ale zároveň i ztráta.

Odpovědět si na tyto otázky bych doporučil asi každému. Můžete se například setkat s otázkou, kterou mám osobně hrozně rád a řekne nám to hodně o investorovi: 

Pokud prudce klesne cena vámi vlastněné akcie, jak se zachováte?
a) Urychleně prodám tyto akcie
b) Podržím a uvidím co se s nimi stane
c) Přikoupím další

Portfolia Portu

Portu nám nabízí vytvoření až 10 portfolií, na základě rizikovostí, délky investice a měsíční častky, kterou budete investovat.

Jakmile odpovíte na 10 otázek, ukáže se vám navrhovaný rating, ale můžete s ním ještě posouvat a do určité míry rizikovost portfolia upravit.

Lze mít tedy například tyto portfolia s různou rizikovostí i velikostí:

  • Rizikovost 5 – 5 000 Kč
  • Rizikovost 7 – 2 000 Kč
  • Rizikovost 10 – 1 000 Kč

Hlavně  se při tom nedívejte pouze na možné výdělky, protože při maximálním riziku 10, je opravdu velká šance, že se dostanete i do velkých ztrát (obecně nelze říci, že maximální riziko vydělává nejvíce peněz).

Obecné složení portfolia na Portu

V rámci diverzifikace se investuje v CZK, EUR a USD do následujícíh instrumentů:

  • Americké akcie – USD
  • Akcie rozvíjejících se trhů – USD
  • Evropské akcie – EUR
  • Asijské akcie – EUR
  • Globální bondy – CZK (dluhopisy)
  • US korporátní bondy – USD (dluhopisy)
  • Bondy rozvíjejících se trhů – USD (dluhopisy)
  • US High Yield bondy – USD (dluhopisy)
  • EU korporátní bondy – EUR (dluhopisy)

Součástí každého portfolia je i hotovost :

  • Hotovost – CZK, USD, EUR

Moje zkušenosti s Portu

Už nějakou dobu na Portu „investuji“ a zatím mi připadá jako skvělý způsob pro zhodnocení peněz. Rozhodně výhodnější než spořící účet, ale nemyslím si, že je to úplně na zbohatnutí a pravděpodobně to není ani účelem této služby.

Na Portu mám zatím jedno malé portfolio s maximální (10) rizikovostí, avšak je to pouze kvůli tomu, že tam chci mít toto portfolio opravdu delší dobu a v následujících 5-10+ letech ho nechci vybírat. Jinak řečeno, rozhodně tuto strategii (rizikovost 10) nedoporučuji komukoliv jinému (tato strategie je i založená na mém stylu investování, o kterém si můžete přečíst v mém úplně prvním článku na téma investování).

Celý systém pravděpodobně stále prochází změnami a občas se setkáte s tím, že se některá stránka nechce načíst apod.  Avšak to je problém pouze s maskou webu a s funkčností na pozadí to nemá nic společného.

Velkou výhodou je i možnost sledovat, jakým způsobem se zhodnocují vaše peníze nebo nakupují jednotlivé fondy nebo měny. Takže transparentnost je, myslím, na vysoké úrovni.

Ale abych nebyl pouze pozitivní, tak je tu jedna drobná věc, která mě zaskočila. Čekal jsem, že díky AI (umělé inteligenci, nebo robotovi), který je částečně za rozhodnutím o nákupu a prodeji, bude trochu chytřejší a některé velké výkyvy dokáže predikovat a tím částečně zamezit ztrátě, avšak po minulých několika dnech si tímto již nejsem jistý (v mém portfoliu momentálně -6 %).

Pravděpodobně až takhle do hloubky bohužel nepůjde. Nejspíše zde bude prosazován Buffetův styl investování (koupit a držet), což je škoda a věřím, že chytřejší algoritmus by tyto propady dokázal částečně zachytávat. Na druhou stranu, člověk investující do akcií s tímto propadem počítá.

Jak začít s investováním na portu?

  1. Registrace účtu na Portu.cz (odkaz)
  2. Vytvoření prvního portfolia
  3. Potvrzení občanského průkazu (fotka průkazu)
  4. Potvrzení řidičského průkazu (fotka průkazu)
  5. Podepsání formuláře W-8BEN (umožňuje snížení daně z US akcií a dividend; předejítí dvojtému zdanění, tento dokument je možné vygenerovat přímo v účtu na Portu)
  6. Zaslání peněz do portfolia

Následně se již vaše peníze zainvestují, avšak bez splnění všech těchto bodů (včetně bodu 5), není možné začít investovat.

Závěrečné doporučení

Lidé dost často při investování zapomínají na riziko, které se k tomu pojí a zjistí to až ve chvíli, kdy se spálí.

Naštěstí 10 výše zmíněných otázek, které Porto využívá,  dostatečně odhadne záměr potencionálního investora. Upřímně bych Vám doporučil, řídit se podle toho.

Začněte s méně penězi. Vždy se dají finance v portfoliu navýšit, jakmile se „otrkáte“ a zjistíte, jak tento trh funguje. Zpětně ubrat je už těžší a případně prodávat se ztrátou není už vůbec dobré.

Než se s Portu začnete seznamovat, přečtěte si něco o dluhopisech i akciích. Není rozumné jen slepě investovat a nemít alespoň malé povědomí do čeho dáváte svoje těžce vydělané peníze.

Portu vám může být velmi dobrým průvodcem v tom, jak vaše finance nechat dále vydělávat, ale je důležité, abyste měli i sami přehled, jak dluhopisy a akcie fungují. 

Po přečtení recenze na Portu, jste usoudili, že to možná nebude úplně to pravé pro vás? Podívejte se na investování do P2P půjček případně na všechny články v kategorii P2P půjček.

About the author

Boris Pazdera

Jsem člověk, který se rychle nadchne pro cokoliv nového, takže doufám, že nové je vždycky lepší! Velmi se zajímám o investování, zajímavé projekty a mnoho dalšího.

View all posts

4 Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *