pracujte zdarma

Pracujte zdarma! Aneb proč se to vyplatí!

Říkáte si, že jsem se úplně zbláznil? Možná trochu, ale k tomuto názoru mám dobrý důvod. Dělat něco zdarma není ostuda, dokonce je to v určitých kruzích celkem běžná věc. Když se zamyslím, tak pokud mám něco dělat „pod cenout“, tak to raději budu dělat zdarma. A věřte, že k tomu mám dobré důvody.

Jasně, přiznávám, ne všechno má smysl dělat zdarma. Asi vás nepřekvapí, že pracovat manuálně pro nějakou firmu jako dělník asi není úplně to, co tímhle článkem myslím. Představte si však práci, kde se stále něco učíte!

Sám jsem určitou dobu pracoval zdarma v IT na stáži a můžu říct, že to bylo to nejlepší, co jsem udělal. Během té doby jsem se naučil neuvěřitelné množství věcí, které bych se normálně těžko pustil a postrčilo mě to do společnosti lidí, od kterých jsem se mohl učit.

Pokud budete vybírat stáž, nebo neplacenou práci, vyberte si místo, kde budete opravdu dělat něco, co vás baví a nepotřebujete za to být finančně ohodnocení. Víceméně i zde platí rovnice, kterou jsem popisoval v článku „Je plat opravdu to důležité„.

Nezapomeňte se na to celé podívat i z druhé strany. Pokud někdo přijme někoho bez zkušeností, není to pro něj levné. Musí mu přiřadit nějakého mentora/učitele, který jej bude „držet za ruku“. Popravdě jsem si dříve nemyslel, kolik úsilí stojí vzít někoho jako nováčka do firmy. Dnes už mi můžete věřit, že to není žádný med. Není se tak proč divit neplaceným stážím, protože i tak to firmu stojí celkem dost peněz.

Nikde nenabízí stáž, kterou byste opravdu chtěli? Nebo uvažujete o tom chvíli pracovat po boku nějakého opravdu významného nebo inspirativního člověka? Zkuste je přímo oslovit. Mnoho firem a těchto lidí je více vstřícných, než co si myslíte. Pokud tedy u vás uvidí opravdový zájem něco dělat. Pozor, pokud za to budete chtít v první řadě platit, neuvidí touhu po poznání, ale penězích.

Výhodou však je na druhé straně, že na vás nebude pravděpodobně vyvíjen takový tlak. Pracujete zdarma, a tak se takovými lidmi více jedná v rukavičkách a leccos se jim odpustí.

Asi jste slyšeli o těch teoriích, že práce zdarma je nejhorší varianta. Podívali jste se však někdy na lidi, kteří to prohlašují? Obvykle se jedná „kecálisty“, kteří vydělávají jen na posluchačích, kteří popravdě nechtějí dělat vůbec nic a na tyhle „kecy“ velmi dobře reagují. Obecně jsou to často lidé, ktěří mají jen teoretické znalosti, ale chybí jim praktická zkušenost.

Já se osobně od takových lidí chci držet co nejdále. Nemyslím si, že by se člověk měl hnát jenom za penězmi, ale měl by raději dělat to, co ho baví a posouvá. A pokud vám v hlavě naskakuje myšlenka: „z čeho budu platit ten byt“, tak nezapomeňte, že nemusíte bydlet hned v bytě samotní, ale existuje něco jako spolubydlení. Na „luxus“ svého bytu si můžete počkat až budete mít více zkušeností a třeba i vyšší pozici 🙂

Díky přístupu zaměřeném na nabývání zkušeností se můžete dostat do míst, kde byste nikdy nevěřili, že být můžete. Člověku se tím rozšíří obzory i možnosti, protože není úplně výjimkou, že si vás potom budou chtít nechat ve firmě a tím krásně akcelerujete celou svoji kariéru. Získáte zkušenosti a už jako student nebo čerstvý absolvent se dostane to styku s lidmi na vyšších pozicích. A to třeba jenom protože jste věnovali nějaký čas práci zdarma!

A víte co? I já mám stále v „hledáčku“ pár prací, které bych šel dělat i zdarma a minimálně 60 hodin týdně!

About the author

Boris Pazdera

Jsem člověk, který se rychle nadchne pro cokoliv nového, takže doufám, že nové je vždycky lepší! Velmi se zajímám o investování, zajímavé projekty a mnoho dalšího.

View all posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *