jak začít psát blog

Jak začít psát blog – Prvních 7 kroků

Začátky psaní blogu se mohou zdát přiliš složité, a proto se k samotnému psaní nakonec ani nedostanete. Pravdou však je, že nic není tak složité jak se na začátku zdá, ani blog není výjimkou. Před nedávnem jsem dokonce psal článek o tom, jak jsem začínal já, můžete ho najít zde.

V průběhu tohoto článku vás provedu tím, co byste měli před psaním zvážit, jak začít i čemu se věnovat, pokud to myslíte s psaním opravdu vážně.

Každý z nás se chce věnovat tomu, co ho baví a nechce trávit čas v nudné práci. Byla by to také hloupost. Blog vám dá přesně tu možnost věnovat se vaší vášni.

V mém případě to byly investice, teď více podnikání a sociální sítě, ale meze se nekladou. Existuje mnoho blogů o vaření, sportování, vlacích, nebo o učitelství.

A nemusíte se bát, že by psaní blogu byla nějaká raketová věda, nebo že by to bylo příliš drahé, je mnoho způsobů jak psát blog zdarma, nebo s menším poplatkem, do 500 Kč/rok se s běžným blogem vejdete úplně bez problémů.

Takže si párkrát odepřete avokádový toust s flat white a můžete vybudovat zajímavý blog, který vám dokonce bude vydělávat.

View this post on Instagram

Od vydání článku “Jak začít s blogem” se mě dost lidi ptá, o čem by měli psát, aby tím mohli vydělávat. Moje odpověď je, nikdy nezačínat. Dělat něco jen pro peníze je hrozně špatně a zvláště u blogu… Pokud do toho jdete jen kvůli nějakým financím, tak vás to rychle přestane bavit. Všichni vidí mnoho blogerů a blogerek, kteří na tom vydělávají, ale už nikdo nevidí tu opačnou stranu mince. Prakticky celý první rok budete mít pouze pár návštěvníků, což není problém pro někoho, kdo to vidí z dlouhodobého hlediska, ale pokud je pro vás pouze finanční motivace, tak ta rychle opravdu nepřijde. Měli byste si najít téma, které vás opravdu baví a bude vás bavit ještě pár let. Každé téma je možné zmonetizovat, některé více, jiné méně, ale dělat to jen kvůli trendu a penězům je opravdu špatný náhled. Delejte věci raději pro radost, protože když to nevyjde po finanční stránce, alespoň jste se něco naučili a bavilo vás to! A otázka na konec, napište mi, děláte opravdu pro radost, nebo spíše z donucení/lenosti? . . . . . #ceskarepublika #zkusenost #czechrepublic #motivace #cesko #znacka #svoboda #radost #zkusenosti #blog #podnikanie #working #site #czech #entrepreneurship #job #jurney #blogcz #developer #prilezitost #zivot #zmena #czechboy #czblog #podnikani #czechia #lenost #idea #blogger #blogcz

A post shared by Boris Pazdera (@pazderaboris) on

Čím začít?
1. krok – Vyber téma

Úplně prvním krokem, ještě před samotným psaním blogu, by mělo být rozmyslet si téma. Neudělejte stejnou chybu, jako jsem udělal já a nezačínejte, pokud nemáte alespoň rámcovou představu, čemu by se měl váš blog věnovat (v angličtině se vyznačuje pojmem „niche“). Mělo by to být téma, které vá opravdu baví, protože jinak se během pár článků natolik vyčerpáte, že se už nedokopete k dalšímu článku.

Pokud vyberete téma, které je jen velmi úzké, těžko o něm napíšete více než pár článků, takže výběr tématu „Jablko Golden delicious“ není rozumné, protože pravděpodobně napíšete jen pár článků, ale na více už nebudete mít moc informací, nebo se budou příliš opakovat. Dobrým nápadem je jít třeba alespoň o úroveň výše a psát o „Jablcích“, kde máte už několik desítek až stovek různých druhů a články můžete psát jak chcete. Teď máme téma o kterém chcem psát a můžeme pokračovat!

Pro koho budu psát?
2. krok – Zjisti svoji cílovou skupinu

Jelikož jste si již zvolili téma, o kterém chcete psát, musíte si také najít svoji publikum. Ačkoliv dost často se bude jednat o dost podobné jedince jako jste vy, protože budete mít podobnou zálibu (vaše téma), musíte se i tak trochu zamyslet, kdo bude vaše články číst. Obecně je nutné svoji tvorbu trochu přiblížit vašim čtenářům, což znamená, že pokud budete psát vědecké články, můžete si dovolit (a dokonce byste i měli) použít náročnější termíny. Tímto dodáte svým článkům trochu více věrohodnosti. Naopak, pokud budete psát pro děti ve věku 12-15, pak musíte použít jednodušší češtinu.

Zamyslete se tedy, jakou máte cílovou zkupinu. Dost často ji úplně neodhadnete a následně se budete dívat do různých analytických nástrojů a jen žasnout, že jste se trochu sekli.

Po tomto bodu budete mít celkem přesné téma a budete vědět, alespoň trochu, jakým způsobem psát článek.

Kam dát své články?
3. krok – Vyber médium pro své články

Největší strašák každého blogera. Samozřejmě, ne každý je tak technicky nadaný a popravdě, to není ani potřeba. V dnešní době je několik desítek různých webů, kde můžete psát své články a každý má nějaké výhody a nevýhody. Nebo je zde i možnost hostovat si vlastní blog na některém webhostingu, kde máte nejvíce možností k nějaké úpravě, ale také je to o něco více složitější.

Když se podíváme na základní možnosti, tak jsou to:

  • WordPress.com, WordPress.org – Momentálně nejpoužívanější platforma pro Blogy. Je stejná, jako používám i já na tomto blogu, akorát já si ji hostuji na vlastním webhostingu, abych měl více možností a zároveň levnější variantu.
  • Facebook, Instagram – Nejsou to přímo blogovací místa, které by lidé běžně takto chápali, ale je celkem zajímavým konceptem udělat si vlastní stránku, kde následně psát blogové příspěvky.
  • Medium – Jedná se o platformu, kde můžete psát, ale není to vlastně jenom váš blog, ale je to více místo, kde píše mnoho lidí na jeden blog a lidé si pak vybírají co čtou (celkem jednoduše tedy čtou příspěvky od více lidí).
  • Tumblr – Platforma, která je oblíbenná především mladými a v poslední době měla dost problémů s erotikou, pornografii a mnoho dalšího. Zaměřuje se především na anglicky mluvící.
  • Blogger – Jednoduchá platforma, která se již příliš nevyvíjí, ale pro nějaké jednoduché blogování do začátku by měla stačit.
  • Blogy na iDnes, Lupa.cz, Lidovky.cz, atd. – Místo kde můžete jednoduše psát články, jednoduše se k nim dostanou lidé, ale naráží na podmínky média, které ho hostuje.

Sám bych doporučil vlastní blog (na vlastním hostingu – sám ho mám u Wedosu), sice je těžší začátek, ale následně se vám to vyplatí, hlavně když některé články budete chtít monetizovat apod.

Dobrým nápadem je tedy WordPress ať už hostovaný někde jinde, nebo u sebe (v závislosti na tom, kolik času chcete věnovat prvotnímu nastavení).

Nech se informovat o novinkách a tipech z marketingu na Facebooku!

Jak pojmenovat svůj blog?
4. krok – Vyber jméno blogu

Zde se v základu naskytají 3 možnosti.

  1. Pod jménem tématu – Pokud si vyberete psaní pod tématem, rychleji na něj pravděpodobně dostanete čtenáře, ale je to podle mého spíš takový běh na krátkou trať. Sice vás teď toto téma zajímá, ale život je dlouhý a co když vás bude za 10 let zajímat něco jiného, jak potom dynamicky přepnete blog na nové téma – například „Sklářství“, když teď se jmenujete „Truhlářství“. Není to sice nemožné, ale je to složitější.
  2. Pod pseudonymem – Vymyslíte si nějakou přezdívku, pod kterou píšete, běžně se tento styl používá, pokud chcete psát o nějakých svých hlubších pocitech a nechcete, aby vás někdo hned poznal. Často se však používá i pro „odosobnění“ a psaní mírně anonymně.
  3. Pod vlastním jménem – Psaní, kdy za všim stojíte vy a publikujete svoje myšlenky nebo určité téma, kterému se věnujete. Lehčeji se následně můžete přesunou k jinému tématu a postupně si tvoříte osobní značku. Negativem je, že opravdu musíte psát za sebe a každý vás může jednoduše soudit. Mímo to se vám může často stát, že vás za vaše názory někdo může popotahovat, ale i o tom je psaní, stát si za svými názory.

Já jsem se rozhodl právě pro 3. typ. Nevadilo mě stát si za tím co napíši a ačkoliv může být občas nepříjemné, že se na vás někdo dívá skrz prsty, jste to vy, kdo šel něčemu naproti. Rozhodně této volby nelituji a asi bych i z dlouhodobějšího hlediska doporučil ostatním, jít tímto směrem. Případně můžete přidat nějaký slogan, jako já „Developer se zálibou ve startování nových projektů“. Sice to není úplně přesně cíl blogu, ale je to něco, za čím si stojím.

Pokud si vyberete v třetím kroku některou službu, kde budete mít svůj blog, v druhém kroku si najdete cílovou skupinu a v bodu čtvrtém jméno blogu, v pátem kroku si najdete šablonu, která by měla odpovídat všem těmto požadavkům. Pokud tedy budete mít blog o finančnictví pro startší ročníky, tak design nebudete mít založený na nahrávání fotek, stejně tak pokud budete fotograf, blog budete mít primárně založený jako svoje portfolio.

Jak bude můj blog vypadat?
5. krok – Vyber šablonu

Pokud si vyberete třeba Medium, tak nebudete muset šablonu ani vybírat. Tento systém je založený na stejném designu pro všechny. Naopak, pokud si vyberete WordPress, budete si moci vybrat z několika šablon, které vám budou nejvíce vyhovovat. Pokud budete mít například WordPress přímo u vás na webhostingu, budete si moci dokonce někde na internetu šablonu stáhnout a nahrát si přesně tu, která se vám bude nejvíce líbit (některé jsou zpoplatněné, jiné jsou zdarma).

Co bude váš první článek?
6. krok – Napsat první článek

Tohle bude jeden z nejtěžších kroků. První článek je trošku oříšek. Pokud jste nikdy nic nepsali, budete se pravděpodobně trochu prát s klávesnicí i editačním programem. Nenechte se však zastrašit, první článek je těžší, ale o to větší radost budete mít z dokončení.

Prvně se musíte rozmyslet, jestli rovnou psát nějaký hodnotný článek, nebo se prvně lehce představit a prozradit prvním čtenářům, co u vás do budoucna najdou.

Já jsem zastáncem toho, že lidé by měli vědět, na co se budete zaměřovat, o čem psát a co se od vás mohou dozvědět. To je důvod, proč i já jsem začínal tímto typem článku, i když se v průběhu existence blogu stal trochu neaktuálním, ale jelikož vize mého blogu je více o učení se, rád ho zde ponechám právě z toho důvodu, že je z něj vidět ten postup celé stránky.

Co s napsaným článkem?
7. krok – Poslat článek do světa

Poslední krok v tomto článku je popravdě ten absolutně nejtěžší. Nepředstavujte si, že tohle bude těžké z technické nebo časové
stránky. Ta nejtěžší část je přesvědčit sám sebe, že tento článek je dost dobrý k tomu, abyste ho poslali do světa.

Nebojte se a pošlete odkaz na váš nový článek na váš Facebook nebo Instagram, prostě a jednoduše to udělejte!

A víte co? Pošlete ho i mně do zprávy na FB -> Boris Pazdera, třeba vám poradím. Nikdy nevíte, co dobrého se může stát…

Jak mám nastavený můj blog

  1. Téma – Investování a podnikání (marketing)
  2. Cílová skupina – 20 – 35 let, především muž
  3. Médium – WordPress na webhostingu se skoro plným přístupem
  4. Jméno blog – Mé jméno – Boris Pazdera, Developer se zálibou ve startování nových projektů
  5. Šablona – Jednoduchá s možností změn přes WYSIWIG editor
  6. První článek – Představení se a co lze na blogu najít

Rady na konec

Hlavní je začít, pokud si budete říkat, že to uděláte zítra, neuděláte to nikdy, protože odkládání je v tomto nekonečné.

Nebuďte příliš hrdí. Každý děláme chyby a každý z nás se z nich musí poučit. První článek prostě nebude ideální.

Nedejte na názory ostatních, pravděpodobně se do vás někdo opře, ale nenechte se zastrašit.

Zajímejte se o vaše téma nejen při psaní článku. Každý z nás potřebuje co nejvíce inspirace, čtěte, zajímejte se a tvořte.

Netravte příliš mnoho času s žádným z výše popsaných bodů. Vždy je možné cokoliv změny a je škoda se na tom zaseknout. Ani téma blogu nemusí být vždy přesně dáno, i u mě se ze začátku lehce změnilo.

Počítejte, že ze začátku nebudete mít příliš mnoho čtenářů, musíte si vybudovat určitou „komunitu“.

Začněte ještě dnes, pokud byste s něčím potřebovali poradit, napište svoji otázku do komentáře, případně mi napište a Facebookové stránce – Boris Pazdera a sdílejte tento článek s dalšími lidmi, kteří by rádi začali psát blog, případně podnikat na internetu!

About the author

Boris Pazdera

Jsem člověk, který se rychle nadchne pro cokoliv nového, takže doufám, že nové je vždycky lepší! Velmi se zajímám o investování, zajímavé projekty a mnoho dalšího.

View all posts

4 Comments

  • Ahoj Borisi, děkuji za Tvůj článek. právě jsme založila svůj blog a Tvůj článek mi dost v začátcch pomohl.

    Můžes se mrknout na a případně mi napsat Tvůj názor, co je eventuelně potřeba doladit.

    Děkuji, Eva 🙂

    • Ahoj, jsem rád, že jsem článkem pomohl. Váš web se mi po estetické stránce líbí – jednoduchý čistý design. Jenom by to chtělo doladit tu kontaktní stránku, kde máte odkaz na Instagram, kde však není váš účet. Držím pěsti, aby se vám dařilo a našla jste čtenáře 🙂

  • Ahoj Borisi a co když chci svým blokováním vlastně psát deník zpověď ,pocity proste se vypsat…neco jako kniha,deník …

    • Pokud nechcete, nebo nepotřebujete, aby vám k tomu lidé něco psali, prostě jen opravdu o to se vypsat, volil bych blog. Jestli kolem toho chcete i nějakou komunitu, Facebook bude nejlepší, ale počítejte s tím, že se k tomu seběhne i mnoho lidí s opačným názorem a tím pádem to může být pro vás těžší.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *