Šetřit a vydělávat je velký rozdíl

Šetření a vydělávání je velký rozdíl

Často se říká: „Kdo šetří, má za tři“, ale popravdě to není úplně tak pravda! Šetření není úplně tak výhodné, jak by se mohlo na první pohled zdát. A pokud má v našich hlavách hlavní místo, je to tak akorát cesta do pekel.

Šetření a vydělávání

Určitě jste slyšeli od vašich rodičů, že pokud něco chcete, máte si na to šetřit, že? Já to měl úplně stejně. „Šetři si, peníze se ti budou hodit“, jsem slýchal celkem často, ale dnes už vím, že to není to nejrozumnější.

Pro mnohé je šetření si a vydělávání na něco naprosto ekvivalentní. Možná, protože to má stejný cíl… koupit si něco… ale ta cesta k tomu je mnohem důležitější a ta je naprosto odlišná.

Co je šetření?

Jako šetření považuji dva typy chování, které často splývají a možná se od sebe liší jenom typově a to s ohledem na jejich „razanci“.

Tím mírnějším způsobem šetření je, pokud si odkládáte přebytečné peníze na později. Tedy přebytek = příjmy – výdaje. V tomto případě vlastně neomezujete své potřeby, pouze si střádáte peníze „někde bokem“.

Druhým způsobem je proces, kdy se snažíte, ať už více, či méně, omezit svoje výdaje. Což znamená, že stále platí vzorec z minulého odstavce, pouze výdaje se ještě dokonce sníží.

Tím získáte vyšší přebytek a větší „ušetření“.

Rozdílný mindset

Hlavní rozdíl je v mindsetu. Zatímco šetření v naší hlavně vyznívá jako pasivní čekání na peníze, než se dostaneme na určitou částku, tak pokud mluvíme o vydělávání, pak se v našem mozku spustí aktivní práce s nějakým cílem. Cítíte ten rozdíl, že?

Pokud máte cíl vydělat, už víte, že pro to musíte něco udělat a vždy, když to můžete nějak samotní ovlivnit, tak je to lepší, jak z krátkodobého, tak dlouhodobého hlediska. Aneb…

Halíře dělají talíře…

Proč je to šetření tak špatné?

Základní problém je, že pokud na něco šetříte, odkládáte si peníze někde, kde vám nevydělávájí. A co hůře, oni vám dokonce prodělávají!

Jak je to možné? Celkem jednoduše. Už jste slyšeli o inflaci? Ne? Ale asi jste si všimli, že co stálo před 5 lety 20 korun, dnes stojí 40, že? Tak tohle je ve zjednodušení inflace. Je to oslabení kupní síly koruny (co si můžete za určitý obnos koupit). A v případě šetření je to naprosto stejné, postupně vám tyto uložené peníze ztrácí svoji hodnotu.

Jaké šetření mi dává smysl?

Není šetření jako šetření, ale oba mají jedno společné. Šetření je částečně opačný proces od půjčování si. Zatímco u půjčování si, prvně něco koupím a následně to splácím, šetření je proces, kdy prvně „splácím“ (tedy odkládám) a teprve pak kupuji.

Pokud se na to všechno dívám z pohledu šetření, jako procesu odkládání si peněz na později, abych je mohl utratit třeba za dovolenou, nebo auto. Tak v tom nevidím žádný praktický smysl.

Trochu jiný pohled je šetření, abych si mohl následně koupit něco, co mi bude vydělávat, například byt. V tom vidím obrovský rozdíl.

Kdy dává smysl šetření?

I když to tak úplně nevypadá, v určitých situacích je i šetření na místě, nebo aspoň já v něm vidím smysl. Je to přesně to, kdy díky němu vidíte benefit toho, že v budoucnu šetřit nebudete muset.

Zde se v angličtině často používá termín „FIRE movement“ (Financial Independence, Retire Early), kdy se člověk na začátku své kariéry snaží snížit své výdaje a vybudovat si „pasivní příjem“. To všechno za cílem, aby mohl odejít do „důchodu“ mnohem dříve. Třeba ve 30 letech.

Sečteno podtrženo, šetření mi dává smysl jenom pokud tyto peníze využijete pro investici.

Šetření a investice – změna na vydělávání

Často šetříme déle než jen pár dnů, tak co nechat ty peníze vydělávat a tedy převést šetření na vydělávání? Stačí k tomu přistoupit trochu chytře a promyslet si, za jak dlouho potřebuji mít peníze.

Samozřejmě i zde platí pravidlo, investuj jenom to, o co můžeš přijít! Není rozumné investovat váš záložní fond na následujících pár měsíců, to je riziko, do kterého jít nechcete.

Zároveň zvolte investici, kde je menší riziko (asi to nebudou zrovna kryptoměny) a hlavně s ohledem na časový horizont, kdy budete tyto peníze chtít využít. Je rozdíl jestli plánujete koupit nemovitost a novou pračku do vaší prádelny, ve které podnikáte, nemyslíte?

About the author

Boris Pazdera

Jsem člověk, který se rychle nadchne pro cokoliv nového, takže doufám, že nové je vždycky lepší! Velmi se zajímám o investování, zajímavé projekty a mnoho dalšího.

View all posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *