účtor aneb účetní únor

Účtor aneb účetní únor

Měli jste ještě před pár dny plnou peněženku a dnes musíte jít vybrat další peníze? Váš účet vám ukazuje každým dnem menší a menší zůstatek? Přemýšlíte občas, kam se všechny vaše úspory ztrácí? Pokud jste si řekli alespoň jednou ANO, nebo jenom chcete vědět, kolik peněz utrácíte, pak si pojďte zapisovat svoji útratu během února semnou!

Proč si zapisovat svoji útratu?

Je to jednoduché, člověk si prostě nezapamatuje vše, co nakupuje. Dost často nakupuje věci které nejsou důležité, nebo si jenom neuvědomuje, jak utrácí své peníze.

Tohle je způsob, jak si to zdokumentovat a na konci měsíce se chytnout za nos a říct si “Sakra, já fakt vyhazuju peníze z okna”. A to může být první krok s tím i něco udělat.

Já sám jsem si začal od Nového roku všechny platby zapisovat a občas se nestačím divit, jak se to všechno akumuluje.

Pomůcka pro zapisování

Zapisovat si všechny své výdaje není zrovna jednoduché a je mnoho způsobů, jak to dělat. Od různých aplikací, přes papíry a bloky až po Excel/Google sheet. Našel jsem celkem dobrý dokument, který vám s tím může pomoct. Dokonce ho používám i já sám:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Dy2-lko7JMopg0vy9CmvCoV1srVVQHo7gk73y6jvd5U/edit?usp=sharing

Jedná se o Google sheet, kde si musíte udělat svoji vlastní kopii, která se vám uloží na váš Google drive. Uděláte to přes File > Make a copy (Soubor > Vytvořit kopii).

Proč únor?

Únor je nejkratší měsíc v roce a nebudeme si nalhávat, že zapisovat si všechny výdaje je jednoduché. Ono to zabere určitý čas, takže to může být o trochu jednodnodušší v měsíci, který je kratší. A potom to má i druhý aspekt. 

Určitě víte, že se pořádá také “Suchý únor”, což je iniciativa, která spočívá v tom, že si lidé vyzkouší, jaké je to měsíc nepít. Znamená to, že pokud spojíte tyto dvě aktivity, uvidíte, že ušetříte mnohem více peněz (protože alkohol je často další kategorií, kde lidé vyhazují mnoho peněz).

Kde se nám ztrácí peníze

Peníze se nám ztrácí na mnoha věcech a dohromady to dává velmi vysoké částky. Zde vám ukáži jenom pár kategorií, na kterých lze ušetřit. Jak s oblibou a notnou dávkou nadsázky říkáme “Halíře dělají talíře.”

Jídlo, pití a restaurace

Skoro všichni z financí se shodují v tom, že si své sny projíme. Každý, kdo dojde do obchodu na nákupy nakonec nakoupí více, než kolik chtěl. Celé je to o tom, že nakupujeme očima a nemáme příliš velkou sebekontrolu v tom, co všechno nakoupíme.

Pokud se podíváme na restaurace, je to ještě horší. Restaurace nám dělají nějakou službu a tu si vždy nechají zaplatit. Zkuste zapřemýšlet, kolik vás měsíčně stojí například obědy v restauracích nebo večeře. Věřím, že vás to překvapí a když to porovnáte s tím, kolik by vás stálo dělat si obědy doma… raději nevědět.

Kupujeme věci, které nepotřebujeme

Často máme potřebu vlastnit věci, které člověk vlastně vůbec nepotřebuje. Proč si kupovat věci, u kterých nevyužijeme jejich funkcionalitu, ale budeme vypadat dobře? Je to zbytečné!

Já jsem třeba zastáncem nákupů při zvážení (a minimalizaci) poměru cena/výkon. Nepotřebuji na okolí dělat příliš velké „haló“ jenom kvůli tomu, že si to třeba mohu dovolit…

Příkladem může být můj nákup kamery. Nechtěl jsem jít do levné a nekvalitní, ale ani do předražené. Proto jsem v té době zvolil (po důkladné rešerši) Canon 200D, který byl nejideálnější. Prostě vyhrál v poměru cena/výkon.

Vlastní byt nebo spolubydlení

Zvažte, jestli opravdu potřebujete vlastní byt, nebo by vám stačilo spolubydlení. Pokud máte rodinu, tak byt dává samozřejmě smysl. V případě studentů a mladých pracujících, kteří tráví mimo byt většinu svého času…potřebují vůbec tolik drahého místa? Není lepší tyto peníze ušetřit a investovat?

Auto

Auto je v některých místech nezbytnost, v dalších pouze pohodlnost. Pokud žijete v městech, kde je dobré MHD, nebo je natolik malé, že se dá všude dojít pěšky, může to být zhýčkanost, co vám pálí vaše peníze. Využijte raději MHD, nebo udělejte něco pro svoje zdraví…

Hotovost a karty

Není úplně novinkou, že pokud člověk platí kartou, je to z psychologického pohledu o něco snažší, než když musí vytáhnout peníze z peněženky. Je to kvůli tomu, že peníze, které vidíme v podobě čísel na účtu, nám úplně tolik nepřijdou jako peníze, ale spíše jenom jako nějaké body. Naopak, když se podíváme na bankovky, a máme je vytáhnout a dát někomu jinému, tak si velmi rozmyslíme, jestli to za to stojí.

A právě platbami kartou se nám naše finance více “ztrácejí” v našich nákupech.

Proto se někdy také doporučuje vůbec neplatit kartou (ano, zvláště v dnešní době je to zvláštní), ale dát si tu práci a platit hotovostí.

Co s ušetřenými penězi?

Nebyl bych to já, kdybych vám neporadil i co s penězi. Neříkám, že je to investiční doporučení (taky není!), ale asi bych se zamyslel, jak by mi tyto peníze mohly dále vydělávat, protože na účtě vám ztratí svoji hodnotu.

Asi bych se zamyslel nad nějakou formou investic. Jak můžete najít na těchto stránkách, těch možností je nespočet, ale musíte s tím začít. Dnešní výhodou je, že můžete investovat už od malých částek, jako je 200 Kč (třeba skrz P2P půjčky). Což ušetří snad každý z nás, když se jen trochu zamyslí.

Borisi, zapojíš se také?

Ano, rozhodně se zapojím, když jsem si to vymyslel…  ale hlavně mi to dává velký smysl. Dokonce mám v plánu si dělat takovou analýzu celý rok a mým dlouhodobějším cílem je z mých výdělků utratit (za naprosto všechno – jídlo, zábava, nájem, dovolené, dopravu, elektroniku atp.) průměrně jenom 15 % mých měsíčních výdělků a 85 % do něčeho investovat.

Je to hodně odvážné (zvláště s žitím v Praze), ale chci to zkusit. Pojďte to zkusit se mnou!

About the author

Boris Pazdera

Jsem člověk, který se rychle nadchne pro cokoliv nového, takže doufám, že nové je vždycky lepší! Velmi se zajímám o investování, zajímavé projekty a mnoho dalšího.

View all posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *