Jak investovat do P2P půjček

Jak investovat do P2P půjček

Investice do P2P půjček je v dnešní době již velmi jednoduchá a možností k investování do nich je neuvěřitelné množství. Vybrat si však tu nejlepší platformu nemusí být vždy úplně snadné. Nejdříve se podíváme na pár informací a potom vám dám přesnější návod pro výběr platformy.

Na co si dát pozor před samotným ivnestováním

Nejdříve si udělejte menší průzkum. Mnoho institucí vám řekne, že investování do jejich půjček je bez rizika, zároveň vám nabídnou abnormální výnosnost.

Nenalhávejme si, že pokud vám někdo nabídne zhodnocení 40 %, tak to může být bez rizika. Takto to prostě a jednoduše nechodí. Často se říká…

Too good to be true. [Příliš dobré na to, aby to byla pravda]

…a ve světě investic je to pravda více než kde jinde. Pokud vám někdo nabízí pohádkové zhodnocení, hledejte „ale“. Je to prostě investování vámi tvrdě vydělaných peněz, tak si udělejte chvilku čas a zjistěte si o tom trochu více informací. Stojí to za to.

Roční zhodnocení

Mimo to, veškeré zhodnocení se udává ročně (p. a. = per annum). Což tedy znamená, že pokud je zhodnocení 12 % p. a., pak reálné zhodnocení je 1 % měsíčně.

Poplatky

Dále si vždy dejte pozor na systém poplatků. Některé platformy jsou bez poplatků, a tedy pokud uvidíte zhodnocení 12 %, pak takové dostanete. Jiné jsou s poplatkami, tedy od 12 % se ještě odečte právě poplatek (obvykle procentuální z výdělku).

Délka investice

P2P půjčky nám umožňují i krátkodobé investice a v tom je přesně ta síla. Nenechte se však napálit, někdy se vám může investice trochu prodloužit, přestože původně bylo stanoveno jinak.

Rizikovost

Pro různé platformy jsou důležité jiné faktory, které vám určují rizikovost investicí, od toho se následně odvíjí i počet zesplatněných úvěrů. Od toho se obvykle odvíjí i výše zhodnocení.

Podle čeho si vybrat platformu pro investice do P2P půjček

Jelikož dnes máme mnoho platforem, můžeme si z nich vybírat podle našich osobních preferencí. Odkazy na recenze jednotlivých platforem které následně zmíním najdete i na konci článku. Nelze říct, která je nejlepší, protože záleží na vašich požadavcích, ale zmiňuji pouze ty, na kterých já sám mám peníze a věřím jim (Mintos, Zonky, Bondster, EstateGuru).

Měna půjček do kterých chceme investovat

Ačkoliv mnoho platforem má půjčky v různých měnách, jiné se zaměřují pouze na půjčky v jedné měně. Zvláště pokud se podíváme na české firmy. Mimo to investice v jiné měně mírně zvyšuje riziko z důvodů převodu.

Investice do půjček v českých korunách (CZK)

Pro investování v českých korunách jsou nejlepší bezkonkurenčně Zonky, kde máte obrovský výběr z půjček, rizikovostí a mnoho dalšího.

Těsně za ním je Bondster, který má půjček méně, ale stále je to zajímavým způsobem pro zhodnocení vašich peněz.

Jako alternativa je Mintos, kde je půjček v naší měně opravdu málo.

Investice do půjček v eurech (EUR)

Zdaleka nejlepší možností je Mintos, který nabízí i garanci odkoupení a mnoho dalšího.

Další možností je EstateGuru, který nabízí také zajímavé zhodnocení a půjčky podložené nemovitostmi.

Alternativou je v tomto případě Bondster, který sice nabízí EUR půjčky, avšak většina z nich pochází z Ruska, což však v souvislosti rizikovostí měn vidím jako zanedbatelný problém.

Investice do půjček v různých měnách

V tomto je rozhodně nejlepší Mintos, kde si můžete vybrat z cca 12 různých měn, ve kterých můžete investovat.

Nech se informovat o novinkách a tipech z FinTechu na Facebooku!

Podložení půjček při investici

Rizikovost půjčky samozřejmě může změnit i podkladové aktivum, kterým dlužník ručí. Případně při diverzifikaci vašeho portfolia by vás tato metrika měla také zajímat.

Investice do hypoték (půjčky podložené nemovitostí)

V této metrice vyniká EstateGuru, kde můžete investovat pouze do takto zajištěných půjček, kde uvidíte i do jaké výšky hodnoty nemovitosti je půjčka (LTV).

V těsném závěsu je opět Mintos, jakožto jeden z největších poskytovatelů P2P půjček má i zde dost na výběr.

Investice do ostatních půjček (krátkodobé, dlouhodobé, bez účelu, …)

Pokud vás tolik nezajímá do čeho přesně půjdou vaše peníze (půjčky nemají žádný přesný účel), můžete si vybrat z mnoha půjček, které jsou vypsané na Mintosu.

V závěsu jsou Zonky, kde není půjčka podložena žádným aktivem a lze být čerpána k čemukoliv.

Bondster má také tuto možnost, ale je více ojedinělá.

Recenze jednotlivých služeb

Každou tuto službu jsem si sám osahal a napsal na ni krátkou či delší recenzi s mými zkušenostmi. Doporučuji alespoň si projít tyto zkušenosti, abyste dostali náhled na celou platformu a jak funguje.

Co musíte udělat před samotnou investicí

Jakmile vyberete platformu, která bude pro vás nejlepší, budete muset provést registraci, kde v průběhu potvrdíte svoji totožnost. Obvykle se jedná o fotku/sken vašeho občanského průkazu nebo řidičského oprávnění.

Další částí je nahrání peněz na platformu, ze kterých budete moci následně zainvestovávat do půjček. Pokud budete investovat v měně, kterou vlastníte, je to mnohem jednodušší. Pokud však chcete investovat v cizí měně, je dobré použít některou další službu, která vám peníze převede mnohem levněji.

Samotné investování do P2P půjček

Platformy mají obecně nějaké tržiště, na kterém vystavují půjčky. Vždy si tedy budete moci vybrat z mnoha půjček, do kterých můžete investovat a rozhodnout se v jaké výši.

Každá platforma vám dává různé množství informací o dlužníkovi. Zatímco o dlužnících na Zonkách toho moc nevíte, Mintos, Bondster nebo EstateGuru jdou vám naproti a dávájí vám více informací.

Informace ohledně výšky půjčky, úroku, délky, rizikovosti jsou však prakticky na každé platformě. Jak jinak, některé vám dají více informací a některé méně.

Nutno říct, že pokud zainvestujete půjčku, je to „klasická“ smlouva. Nemůžete z ní vystoupit úplně kdykoliv, kdy budete chtít. Avšak mnoho platforem nabízí sekundární trh, kde můžete prodat půjčku dříve, případně prodat její část.

Výplata úroků z investice

Výplata úroku + úmoru (někdy dohromady) bývá každý měsíc ve stejný den. Některé platformy vám dají přesné datum, kdy vyplácí výdělky (například vždy 20. v měsíci), jiné vyplácí peníze u každé půjčky v jiný den (například den, kdy byla zainvestována).


P2P půjčky jsou momentálně jedna z nejlepších možností k investování pro „běžné“ lidi, kde toho člověk nemusí příliš mnoho studovat, aby s tím začal. Doufám, že vás osloví stejně jako mě a zažehnou ve vás touhu po prozkoumávání světa financí.

About the author

Boris Pazdera

Jsem člověk, který se rychle nadchne pro cokoliv nového, takže doufám, že nové je vždycky lepší! Velmi se zajímám o investování, zajímavé projekty a mnoho dalšího.

View all posts

2 Comments

  • Moc zajímavý článek, já jsem investoval na Zonky, ale zhodnocení bylo jen kolem 5 %, nyní jsem převedl všechny aktiva na Mintos a tam se pohybuji kolem 9 %, tudíž velká spokojenost.

    • Ano, Mintos se zdá být momentálně nejlepší, hlavně kvůli tomu, že je tam mnohem více nabídek, teda pokud mu nevadí investovat v zahraničí. CZK půjček tam také není příliš mnoho.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *