Mintos invest & acces - automatické portfolio

Mintos – Invest & Access – Automatické portfolio

Invest & Access je služba Mintosu, která vám ulehčí správu vašeho portfolia. Podobně jako Zonky Rentiér ale nemusí být úplně to, co chcete využít. Mintos v tomto programu aktuálně nabízí zhodnocení pouze 9,88 % (zdroj). Nutno dodat, že tuto službu lze použít pouze pro vaše EUR portfolio. V jiných měnách zatím není dostupné.

Ačkoliv má mnoho výhod, najdeme zde i nevýhody, tak jako vždy. Však pojďmě se na tento produkt Mintosu více podívat…

Co je Mintos Invest & Access

Invest & Access je službou Mintosu, která je svojí podstatou velmi podobná Zonky Rentiéru, která přišla v polovině roku 2019 a už si našla mnoho investorů. Je vhodný pro lidi, kteří nechtějí ztrácet čas manuálním investováním a běžný Auto invest jim připadá příliš složitý.

Program Invest & Access je velmi jednoduchý. Stačí si zvolit velikost portfolia, které chcete nechat spravovat Mintosem a následně se už nemusíte o nic starat. O veškeré nákupy půjček, diverzifikaci a reinvestice se za vás už postará.

Jak Invest & Access funguje

Jakmile si vytvoříte portfolio tohoto typu, Mintos vezme vaše peníze a začne nakupovat participace v půjčkách, které mají garanci odkupu (jiné do tohoto portfolia nenakupuje).

Do každé půjčky vkládá minimálně 10 EUR a diverzifikuje skrz všechny ratingy dokud nevyčerpá všechny peníze. Nutno dodat, že doporučují vložit alespoň 500 EUR, pravděpodobně kvůli diverzifikaci, aby mohli nakoupit alespoň 50 participací po 10 EUR.

Když vyčerpá peníze v portfoliu, pozastaví se a čeká dokud se vám nezačnou peníze vracet, jakmile se vám zase vrátí částka taková, že dosahuje na minimální investici do půjčky (10 EUR), opět se spustí a nakoupí další participaci.

Tímto vám dokáže spravovat celé portfolio bez toho, abyste museli cokoliv dělat nebo na cokoliv sáhnout (a zároveň snižuje risk díky automatické diverzifikaci).

Nespornou nevýhodou je, že nemůžete žádným způsobem ovlivnit, které participace budou nakoupeny. Takže se vám může stát (a pravděpodobně se tak stane), že vám nakoupí půjčky od společností, které nejsou úplně vysoce likvidní.

Výběr peněz

Velkou výhodou této „strategie“ je, že můžete mít své peníze u sebe prakticky okamžitě. Mintos se chlubí okamžitou možností odprodeje participací z tohoto portfolia ostatními investory, kteří Invest & Access používají.

Stačí tedy kliknout na „Výběr“ a během pár chvil byste měli mít své peníze vybrány. Nutno dodat, že tento odprodej se vztahuje pouze na půjčky, které nejsou v prodlení (ty nelze odprodat a musíte počkat na splácení nebo na aktivování BuyBack garance).

Výhody Invest & Access

  • Automatická diverzifikace
  • Automatická správa portfolia
  • Priorita pro nákup půjček
  • Stačí i 10 EUR pro start (alespoň 500 EUR je doporučeno)
  • Rychlost a snadnost odprodeje půjček

Nevýhody Invest & Access

  • Portfolium pouze v EUR
  • Nižší zhodnocení než pomocí Auto Investu, nebo manuální správy
  • Nemožnost prodat půjčky v prodlení
  • Nemožnost výběru půjček

Rozdíl Invest & Access (I&A) a Auto Invest (AI)

Tyto dva produkty mají mnoho společného, ale v mnoha aspektech se naopak liší, pojďme se na to podívat trochu blíže.

Možnosti ovlivnění strategií

Začneme tím, že u AI si můžete jasně stanovit, které participace chcete nakupovat. Můžete si nastavit na jak dlouho mají být, jaké mají mít zhodnocení, od kterých společností. Zjednodušeně řečeno, máte velkou kontrolu nad tím, co se nakoupí.

U I&A, bohužel, nemáte vůbec žádnou kontrolu nákupu a musíte se spolehnout jenom na to, co za vás Mintos nakoupí.

Priorita nakupování půjček

Dalším rozdílem je, že pokud přijde nová půjčka, I&A má přednost před AI. Takže když přijde půjčka, prvně se pokusí zainvestovat v I&A a pokud se nenajde dost investorů, přijde na řadu AI a následně teprve primární trh.

Výběr peněz z portfolia

I&A je více automatický, takže zde vám stačí jenom zvolit výběr a vše je vyřešeno. U AI si musíte všechny participace manuálně prodat na sekundárním trhu.

Výdělek (zhodnocení peněz)

Díky možnosti filtrace půjček, které se vám díky AI nakoupí, se dokážete dostat na vyšší zhodnocení. U I&A vám mohou nakoupit i půjčky s nižším úrokem a tedy celkové zhodnocení je s vysokou pravděpodobností nižší.

Diverzifikace (snížení risku)

Pro nezkušené investory je výhodnější použití I&A (z pohledu diverzifikace). O tuto ne úplně jednoduchou část investování se totiž postarají za vás. Ačkoliv i v AI je možnost automatické diverzifikace z pohledu poskytovatelů půjček, tak to není úplně ideální a je dobré diverzifikovat i skrz různé ratingy atp.

Borisi, použil bys Invest & Access

Jelikož je celá služba dost podobná Zonky Rentiérovi, tak i na tuto službu mám dost podobný názor.

Pokud bych se nechtěl zalamovat se správou svého portfolia, tak do toho jdu. Na druhou stranu Mintos nabízí Auto invest, takže využívám ten. Mám ho nastavený přesně tak, jak potřebuji a stačí mi na něj kouknout jednou za čas a překontrolovat, že se chová tak, jak očekávám.

Jinak řečeno, na Mintosu mi nedává využivání Invest & Access vůbec žádný smysl, pokud tedy nejste lenošní vyplnit Auto invest…

About the author

Boris Pazdera

Jsem člověk, který se rychle nadchne pro cokoliv nového, takže doufám, že nové je vždycky lepší! Velmi se zajímám o investování, zajímavé projekty a mnoho dalšího.

View all posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *