štve vás práce? co s tím něco udělat?

Štve vás práce? Co s tím něco udělat?

V práci trávíme mnoho času, dokonce 40 ze 168 hodinového týdne, a to není zrovna málo. Pocitově je to ještě mnohem více, pokud vás ta práce vůbec nebaví.

Dnes je ideální doba, kdy se od této práce oprostit! Kdy jindy bude příhodnější okamžik než když je „historické“ snížení nezaměstnanosti a každý shání nové zaměstnance.

V práci strávíme více než 23 % celkového času týdne, do kterého počítáme osmihodinový spánek. Pokud však počítáte pouze čas bdění, pak je to dokonce přes 35 % vašeho času. V případě, že vezmeme v potaz pouze všední (pracovní dny), pak prací strávíte kolem 50 % svého bdělého času!

Zrovna tento týden jsem šel po dlouhé době něco vyřešit do školy a nemohl jsem si nevšimnout, že prakticky „na každém rohu“, hledají nové zaměstnance.

Někde to byly prodávající, jinde pekařky, skladníci a o odborných pracích v podobě vývoje software nebo jenom dělání webových stránek ani nemluvě, takové nabídky nám na LinkedIn chodí prakticky každý den (a to opravdu nemusíte být ani žádní guru).

Přesně v tu chvíli mi došlo, že je dnes opravdu zbytečné zůstávat v práci, která nás štve, protože někde jinde (v naší vysněné práci) na nás doslova čekají (Do jisté míry to tohle celé koresponduje s mým názorem na work-life balance). 

Co k tomu udělat?

Pravděpodobně už víte, že tam, kde v současné době pracujete, nejste úplně tak spokojení. To je možná i důvod, proč čtete právě tento článek.

Prvním krokem je zjistit, co vás baví a čím rádi trávíte svůj čas. Může to být malování, psaní, sport nebo učení. Měla by to být aktivita, kterou můžete dělat kdykoliv a dokážete si představit, že byste ji dělali klidně i do konce života (na některé otázky, které se vám právě derou na mysl, jsem odpovídal i v článku Jak dělat co mě baví).

Zpěněžení (monetizace)

Bez peněz to v dnešní době prostě nejde a na to se musíme zaměřit i zde. Následuje druhá část, prakticky ta nejtěžší. Vymyslet, jak tuto aktivitu zpeněžit. Máte prakticky dvě možnosti, dělat na sebe (učit/malovat/…) nebo se nechat někde zaměstnat.

Nečekejte žádný svatý grál, ideální řešení asi neexistuje a nějaký ten ústupek budete muset udělat při zvolení jakékoliv varianty. Každá má své pro i proti…

Pokud už víte, co budete dělat a jak to budete dělat, tak už zbývá jenom najít KDE.

Nenechte se zmást, nikdy neexistuje jenom jedna cesta. A aby toho nebylo málo, často ani ta přímá cesta nemusí být ta pravá a nejlepší cesta. Hlavní je ale začít

Pokud například chcete malovat, pak máte více možností než se stát „jenom“ malířem. Je mnoho marketingových společností, kde můžete využít svoji kreativitu a vyměnit štětec třeba za Photoshop.

Samozřejmě, je zde i cesta jít malovat a prodávat svoje obrazy, následně je prodávat třeba na internetu. Můžete však začít třeba pomaleji – být v některé marketingové/PR agentuře, kde budete dělat kreativní práci, která vás baví a po večerech malovat a svoje obrazy následně prodávat.

Tímto způsobem budete mít zajištěný jak stálé finanční zajištění prací, tak i možný přivýdělek a kdo ví, zda třeba se jednou stane hlavním zdrojem vašich příjmů (Často si lidé myslí, že život na volné noze bude jednodušší, pravda je trochu jinde, já si myslím, že je to spíš o tom pracovat mnohem více!).

Menší aktuální life-hack:

Díky aktuální situaci na trhu práce se uvolňují pozice, na které třeba ani nemáte zkušenosti/znalosti/cokoliv, ale jelikož mnoho lidí nerado mění svoji práci, tak se teď dost často stává, že se tyto pozice nezaplňují zdola (tzn. v rámci interních výběrových řízení), ale zaplňují se novými členy zvenku.

Jinak řečeno, dnes máte mnohem větší šanci získat práci na vyšších pozicích než kdykoliv dříve.

To samozřejmě neznamená, že si vás tam nechají, pokud nebudete plnit svoji práci, ale máte krásnou příležitost, jak se prosadit i bez velkých zkušeností. A když se osvědčíte, nikdo už si ani nevzpomene na vaše trochu rozpačité začátky.

Závěrečný povzdech

Asi, bohužel, chápu, že se málokterý čtenář tohoto článku ze dne na den přestane trápit a podá výpověď. Doufám však, že čtení toho článku vám vytvoří prostor se zamyslet nad tím co děláte a jak některé tipy třeba využít i ve stávající práci. Co třeba vyjednat povýšení? Začít dělat něco dalšího po večerech? Nebo třeba jenom přemýšlet o tom, v čem jsme dobří jenom protože nás to prostě a jednoduše hrozně baví! Co si budeme nalhávat, občas je nutné vyjít mimo komfortní zónu!

About the author

Boris Pazdera

Jsem člověk, který se rychle nadchne pro cokoliv nového, takže doufám, že nové je vždycky lepší! Velmi se zajímám o investování, zajímavé projekty a mnoho dalšího.

View all posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *