Jak si přivydělat na vesnici

Jak si přivydělávat na vesnici?

Přemýšleli jste, jak je možné vydělávat na vesnici? Všichni se dnes snaží vydělat na internetu, ale jsou tu i další možnosti k přivýdělku, které jsou možná dokonce lepší a hodně nedoceněné.

Dokonce se někdy setkávám s tvrzením mladých, že si nemají jak na vesnici přivydělat. Ano, není tam velký obchoďák, kde by mohly markovat za kasou ani pracovat na recepci, ale i tak je potenciál velký! Jen se stačí rozhlédnout…

Sám jsem si vydělával i jinými způsoby (některými dokonce dodnes) a většina z nich byla víceméně „manuální prací“. Nepředstavujte si úplně „kopání“ do země, ale šel jsem cestou trochu chytřejší, kde jsem nemusel pracovat příliš dlouho, a i tak tam byly zajímavé výdělky.

Stačilo se rozhlédnout kolem sebe, co všechno je třeba udělat…a pomalu zjišťovat, jak si práci zjednodušit a vydělat na ní co nejvíc.

Co jsem dělal já?

Pro některé z vás to může být překvapení, ale pro mě není skoro žádná práce cizí.

Jako člověk často pracující v lese s pilou a občas si stále dělající volnočasovkový pracovní tábor, jsem potřeboval mít vždy skvěle nabroušený řetěz na pilu. Záhy mě napadlo, že nejefektivnější bude si pořídit brusku na řetězy motorových pil.

Netrvalo dlouho a došlo mi, že nejsem jediný, kdo potřebuje brousit řetězy a tak jsem tuto možnost nabídl i ostatním. A tak jsem si tímto začal přivydělávat.

Musím řict, že teď je těchto „zakázek“ trochu méně. Vzhledem tomu, že na Vysočinu nemohu jezdit tak často, byly by čekací lhůty prostě příliš dlouhé.

Každopádně je to celkem zajímavý přivýdělek s nízkou počáteční investicí, kde si můžete jednou za čas večer sednout, nabrousit pár řetězů a trošku si „přilepšit“. Pokud k tomu ještě přidáte nějakou doplňkovou službu, jako je broušení nožů, nebo nožů sekaček, je to ještě zajímavější.

Pojďme se podívat, jak si podobnou „brigádu“ najít…

Co lidé chtějí?

Tato část je nejdůležitější, protože jako kdekoliv jinde platí, že lidem musíte nabídnout to, co chtějí. Není to nic složitého. Stačí se zamyslet, co sháníte vy i lidé okolo vás, případně čemu se věnují a jaké služby by se jim mohly hodit.

Podtrženo, sečteno, mějte oči otevřené, zajímejte se o potřeby jiných a ověřujte si je! Co může přijít zajímavé vám, nemusí lidem kolem vás.

Napadlo vás už něco?

Ne každý nápad se „vyplatí“. Jsou věci, za které vám lidé nebudou chtít zaplatit. Některé osoby mají pocit, že jim máte pomoct „jen tak“. Je to trochu jako když se někdo věnuje IT – „Ty jsi ten ajťák, pojď mi opravit počítač. To budeš mít hned.“ A tak je to se spoustou dalších věcí, kterým když nenastavíte pravidla, minou se svým účinkem.

Prostě a jednoduše, vycházejte z prostředí, kolem sebe máte. Některé vesnice jsou založeny více na „spolupráci“ a obyvatelé si vybírají přednostně služby nabízené dalšími z vesnice. Dokonce se někde setkáte s tím, že lidé to budou chtít vyměnit za „flašku“, „med“ nebo něco jiného.

Což nemusí být špatné, otázkou je, co chcete…Nastavení podmínek je stejně důležité při vydělávání na vesnici jako na internetu.

Konkurence?

To, co chcete nabízet, může být sice ve vašem okolí chtěné, ale dejte si pozor, jestli tuto službu nenabízí příliš mnoho lidí. Konkurence je dobrá věc, ale pokud vás potom nutí jít příliš pod cenu, nemá to smysl. Vezměte tedy do úvahy i to, jakou máte šanci na to se prosadit.

Budete to sice dělat jako přivýdělek, ale chcete z toho mít alespoň něco…

Co umíte? Co se dokážete naučit?

Chcete najít sice službu, kterou dokážete prodat, ale musíte udržet i nějakou kvalitu. Sice vás budou „najímat“ lidé z vašeho okolí, ale chcete jim dát službu, která za nic nestojí? Asi ne, že?

Nezapomeňte vzít v potaz vaše schopnosti. Jste zruční? Umíte šít? Máte nějaké stroje, které by se někomu mohly hodit?

Nastavení ceny

Nastavit cenu si neumí ani profesionálové, pro vás to také nebude jednoduché. Mimo to, zde budete muset pracovat s „odsouzením“ ze strany vašich klientů, protože někteří si myslí, že byste měli dělat věci pro své sousedy zdarma.

Nenechte se tímto zastrašit, ani přemluvit. Nechte si zaplatit za svůj čas!

Návrhy na přivýdělky

  • Broušení, opravy, půjčování nářadí, …
  • Použití vašeho stroje (bagrování, zorání pole, …)
  • Šití, oprava oblečení
  • Lehké truhlářské práce (výroba květináčů, …)
  • Pečení cukroví a perníků
  • Převoz věcí, odklízení listí nebo sněhu, práce na zahrádce

A kdo ví, třeba se vám z „brigády“ stane i podnikání…

About the author

Boris Pazdera

Jsem člověk, který se rychle nadchne pro cokoliv nového, takže doufám, že nové je vždycky lepší! Velmi se zajímám o investování, zajímavé projekty a mnoho dalšího.

View all posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *