co mi dal a vzal rok 2019

Co mi dal a vzal rok 2019

Rok 2019 byl opět dost „výživný“. Ačkoliv začátek vypadal dost nudně, ke konci roku se vše začalo zajímavým způsobem akcelerovat. Pro kontext a možná i trochu porovnání bych doporučil si prvně přečíst zhodnocení minulého roku, protože ten byl pro mě možná ještě „důležitější“.

Ale i v tomto roce se mi stalo mnoho věcí, které mě nějak ovlivnili.

Začnu obecně tím, co mě ovlivnilo a pak se přesunu více ke konkrétnějším věcem. Budu rád, pokud vás to trochu nakopne (stejně jako mě pokaždé, když si zhodnocení dělám sám pro sebe :-).

Ať si každý dělá co chce!

Často jsem trochu soudil lidi podle sebe a v průběhu posledních let mi došlo, že je to naprostá hloupost. Nemohu soudit někoho jiného podle mých zkušeností, protože někdo jiný má úplně jiné zkušenosti a úplně jinou výchovu.

Nemohu se tedy divit, že někdo jiný nepodniká a raději jenom pracuje. Nebo že někdo jiný nemá práci jako prioritu, ale chce trávit více času doma s rodinou, nebo s kamarády. Každý máme jiné touhy…

Jinak řečeno „Žij a nechej žít“.

Tohle ale platí jenom pokud si lidé nestěžují, v opačném případě mě to rozpaluje do běla (pokud s tím nic nedělají a jen si stěžují).

Začátek roku…

I když moje motivace k novým projektům na začátku roku 2019 byla vysoká, postupně jsem necítil, že se příliš někam posouvám. Ve škole jsem neviděl nic zajímavého, práce byla dost stereotypní, na ostatních projektech jsme byli trochu zasekaní. Zároveň jsem neviděl příliš velký posuv ani zde na blogu (motivace psaní trochu stagnovala) a přesně jsem nevěděl, co bych rád mezi vás sdílel. Prostě taková malá tvůrčí krize..

Cestování

V některých článcích jsem už psal, že dovolená není úplně nic pro mě a „turistické“ cestování na delší dobu mě také příliš nenaplňuje. Mám však rád cestovat a pracovat zároveň. A tenhle rok se mi to dokonce i splnilo. Díky pracovní nabídce nejen do Saudské Arabie jsem spojil příjemné s užitečným.

Na druhou stranu cítím, že obecně díky cestování více chápu ostatní lidi a trochu si „opravuji“ náhled na svět. I z toho důvodu jsem v posledním roce trochu více cestoval, nejen pracovně, ale byl jsem i na kratších „výletech“ s kamarády.

Výhodou cestování pro mě je „korektivní zkušenost“ – ověřím si, zda to, co si o některých zemích myslím je v souladu s tím, jaké opravdu jsou.

Delegování

Dlouhodobě mám problém s delegováním úkolů, ale v posledním roce jsem s tím zase dost hnul.

Obecně nemám problém s tím převzít zodpovědnost prakticky za cokoliv. S tím se však pojí nemilý důsledek – nestíhám všechno, jak bych chtěl. Delegování je potom jediná možnost, jak to ustát. Po diskuzi s jedním kolegou, který mi říkal, že naopak v poslední době deleguje prakticky všechno, jsem si řekl, že s tím také něco udělám.

I proto jsem se odhodlal a přijal vedení reklamní kampaně pro jednu neziskovou organizaci (a tím jí trochu vytrhl trn z paty), kde jsem hned od začátku počítal s delegováním. Musím říct, že jsem na to našel skvělou freelancerku, která mi s tímto výborně pomohla a vše dopadlo více než dobře. Musím říct, že bez ní bych to pravděpodobně nedokázal. Takže jsem udělal zase krok k tomu naučit se více delegovat…

Škola… Je až tak důležitá vysoká škola?

S myšlenkou důležitosti vysoké jsem si pohrával už delší dobu a nebyl jsem si jistý, zda v oboru, který dělám je úplně potřebná. Na druhou stranu mi už chybělo jen kousek, takže jsem i já sám měl potřebuji dokončit Bc. studium. Každopádně na začátku roku to absolutně nevypadalo, že bych ji měl vůbec dokončit.

V této době jsem pracoval na full-time v IBM a paradoxně, k vybrání a napsání bakalářky jsem byl víceméně donucen svým šéfem. Hlavně k tomu vybrání, k napsání mě donutil více deadline, ale potvrdil jsem si, že napsání není až tak těžké. Dokonce to lze se správnou motivací napsat za pár dní.

Státnice a dokončení

TLDR: Konečně jsem dokončil bakaláře.

S tím, jak všechno dělám, jsem měl jinou komplikaci… učení se na státnice. Prakticky jsem si plánoval, že budu mít 2 týdny na učení. To bych ale nebyl já, abych si z toho neudělal trochu výzvu. Z dvou týdnu na učení se nakonec „ukrojilo“, abychom v předem plánovaném termínu na učení, mohli zrealizovat dvě školy v přírodě.

Takže z učení byl slabý týden a řeknu vám, že když si potom čtete „recenze“ a lidé tam píší, že se začali učit měsíc před státnicemi a dali to „tak tak“, moc sebedůvěry vám to nepřidá. Rychle jsem se tedy smířil s tím, že na červený diplom to nebude a necelý týden na učení byl nakonec akorát.

Magistr

Krátce potom jsem nastoupil i na magistra (spíše abych potom nelitoval, že jsem to nezkusil). S nárustem práce v IBM, kde jsem nakonec přebral celý náš tým, jsem prozatím vysokou přerušil. Pravděpodobně se dám jednou na její dálkové studium, protože s tím vším ji už nechci studovat prezenčně. Ty dva roky full-timu a prezenčního studia mi už stačily…

Práce v IBM

Pro mnohé z vás to byla novinka, že pracuji i v IBM. Nedivím se, většinu času, když se mě někdo ptal, co dělám, jsem říkal, že studuji. Bral jsem to vždy jako moje prvotní poznávací znamení 🙂 Na druhou stranu mnohem více času jsem vždy věnoval své práci, protože mě bavila o něco více…

Každopádně, po skoro 4 letech konzultanství a vývoje, mě ta práce již přestávala bavit, protože většina těchto projektů se trochu začala opakovat. Ruku na srdce, chtělo to prostě změnu.

Plánovaná změna

Začal jsem to tedy trochu řešit a mluvit o tom, kam bych se rád posouval. A vedení mi vyšlo vstříc (a tím jsem trochu zjistil, že opravdu funguje, že když si o něco řeknete, dost často to dostanete). A já se mohl pustit zase do něčeho nového…

Nedopadlo to nakonec úplně podle našich představ, ale i díky tomu, že jsme strávili čas v bývalém Ustreamu (bývalý konkurent Twitch.tv, který se zaměřil na jinou cílovou skupinu). Díky tomu jsem se dozvěděl zase něco o produkt developmentu a naučil se tak nové věci.

Méně vývoje, více konzultanství

Ačkoliv vývoj streamovací služby u Ustreamu nakonec nebyl můj „kariérní“ postup, později v našem týmu vyvstanula potřeba někoho, kdo bude více validovat různé požadavky na projekty a zároveň lehce dohlížet na jejich vývoj. Stále jsem mluvil o tom, že bych se chtěl někam posouvat, takže jsem byl adeptem přesně na tuto pozici.

Byla to pro mě změna, kterou jsem trochu potřeboval, takže jsem to hned vzal. Zahrnovalo to více diskuzí, prezentací a hlavně k tomu patřila ve větší míře komunikace v angličtině. Takže výzva to byla celkem velká a tím pádem jsem měl možnost více se učit.

Konec roku a největší výzva

Netrvalo to dlouho a přišla další výzva. Z našeho týmu odchází tým líderkyně, a tedy toto místo bylo nutné zaplnit. Už dlouho předtím jsem věděl, že nebudu nejlepším programátorem (pisatelem kódu), a tak jsem přemýšlel i o dalších variantách práce.

Jsem spíše člověk, který má přehled a dokáže něco architektonicky navrhnout. Kolem mě se pohybuje mnoho lepších programátorů než jsem já. Proto mě zaujala nabídka na pozici Team Leadera našeho IBM Watson iLAB týmu.

V tuto chvíli zatím nemohu sdílet příliš mnoho, protože je to zatím krátká zkušenost s touto pracovní pozicí. Věřím, že v příštím roce to bude místo, kde získám mnoho zkušeností. Především tedy s vedením lidí a trochu více strategického uvažování.

A pravděpodobně to bude také trochu náplní příspěvků na tomto blogu

Volnočasovky SPORT

V této části jsem za minulý rok asi nejspokojenější. Konečně se nám podařilo dostat do černých čísel a nejen to.

Začínat s novým byznysem je vždy trochu oříšek, protože v dnešní konkurenci musíte uvažovat trochu jinak a hlavně, zážitkové pobyty jsou založeny trochu na zkušenostech – myslím tím, že rodiče posílají děti na ověřené letní dětské tábory. A pokud začínáte od píky, musíte si vybudovat vlastní skupinu rodičů, kteří vám budou věřit.

Díky marketingu a zkušenostem rodičů z minulého roku jsme mohli konečně udělat dva turnusy dětských táborů, které měly dostatek dětí.

Kromě táborů jsme dokonce udělali i dvě školy v přírodě, které měly skvělé ohlasy a již teď máme objednávky na školy v přírodě na příští rok. Takže se asi nedivíte, že jsem rád, jak se nám to pěkně začíná rozjíždět.

Chráněné dílny OZP

Nebudu lhát, zde jsem měl trochu větší očekávání, ale některé věci prostě nejdou tak rychle. Na druhou stranu jsme si alespoň připravili smlouvy od právníků a příští rok to budeme mít trochu lehčí.

Každopádně jsem rád, že se už u nás zaregistrovalo mnoho chráněných dílen a návštěvnost také vzrostla. Stále to není ideální a práce s některými dílnami je složitá, protože ještě nemáme takovou důvěru, ale pracujeme na tom!

Jako perlička a občas i trápení jsem rád, že jsme mohli trochu šlápnout a znepříjemnit život těm, kteří se za chráněné dílny pouze vydávají. A ušetřili jsme mnoha lidem nemalé zklamání, protože je (snad i díky naší praci) nedokázali nekalí prodejci podvést…

Finance a blog

V posledním půl roce jsem neměl příliš mnoho času na studium financí (a FinTechu obecně), proto jsem se těmto tématům dost vyhýbal a psal více o věcech, které mě ovlivňovali. Nebyl bych rád, kdybych psal o financích jenom z donucení.

K těmto tématům se doufám dostanu na začátku příštího roku. Už teď mám něco rozepsáno, ale nechci to publikovat polodokončené. Pracuji na tom, aby to bylo podle mých představ.

Raději tedy zveřejním něco, nad čím v aktuální době opravdu přemýšlím. Sice není vždy jednoduché myšlenky přenést do slov, ale aspoň se pokouším o napsání těch, které vám mohou trochu pomoct nebo aspoň rozšířit vaše obzory. A taky je to skvělá příležitost pro mě si trošku „poskládat“ vlastní myšlenky.

Investování

Jak píši výše, momentálně nemám příliš tolik času na rozšiřování portfolia, ale dospěl jsem k jedné věci. Dlouho jsem, možná i díky své ješitnosti, přemýšlel o investici do nemovitosti.

Momentálně na to bohužel není příliš dobrý čas, protože aktuální ceny jsou astronomické. A také ještě jeden důvod. Proč kupovat další nemovitosti, když je v rodině již máme a jsou částečně nevyužity.

Proto jsem začal více tlačit na rozšiřování našeho Ubytování U Pazderů v Rozsochách a v následujících tak 5 letech připravíme další prostory (plány jsou to ambiciózní, tak snad to vyjde).

Kromě toho chci vybudovat více kapacit pro tábory (pomocí dřevěných chatek), abychom mohli trochu rozšířit naše služby. Zabijeme tak dvě mouchy jednou ranou. Kvůli kůrovcové kalamitě musíme hledat lepší možnosti, jak využít dřevo z našeho lesa, než ho prodat pod cenou. Chatky jsou tak skvělou volbou!

O co jsem přišel?

V jednu chvíli jsem trochu přemýšlel o odchodu z korporátu, abych získal zkušenosti i z jiných míst.

Jednou z možností, kterou jsem chtěl zkusit, byl nějaký startup. Celkem brzo jsem tuto možnost zavrhl z mnoha důvodů. Hlavní je ten, že chci i do budoucna dělat zajímavé projekty, a asi se mi nechce vytahovat vzhůru nějaký cizí projekt. A kvůli jinému cizímu projektu odcházet z IBM.

Dalším lákadlem pro odchod z korporátu bylo vzít trochu více vážně blog a vše co je okolo něho. Bylo by to možná zajímavé, ale nakonec jsem si řekl, že chci zůstat stejně v IT oboru. To by se sice dalo skloubit, ale musel bych se asi zaměřit na jednu věc do hloubky a ztratil bych tuhle nezávislost, kterou aktuálně mám.

Poslední a vlastně prakticky nejpravděpodobnější variantou bylo vzít své aktuální projekty a jít do nich na full-time. Toto je varianta, která mi v hlavě už asi zůstane. Jakmile budu mít něco, kde uvidím velkou díru na trhu, půjdu do ní (snad).

A o co jsem tímto přišel? Zjistil jsem, že z korporátu se těžko bude odcházet. Protože zde získávám neuvěřitelné množství zkušeností (popravdě, to není korporátem samotným, ale tím jak máme nastavený náš tým). Zároveň jsem však našel způsob, jak budu moct pracovat v korporátu a zároveň mít vedlejší projekty – díky investování. Čím dál častěji se začínám utvrzovat, že investování je pro člověka (který má rád rozličné projekty) mého typu nejideálnější.

Myslím, že kromě tohoto všeho, jsem si lehce zavřel vrátka k vysoké. Pokud se člověk jednou odhodlá k ukončení, bude se hůř vracet (ale zároveň jsem si tím ale dost ulehčil „v hlavě“).

Plány na 2020

Konec roku mi přinesl mnoho nového, takže hlavní částí bude zvyknout si na tyto změny, takže „nechat si to sednout“.

Ale nenechte se zmást, samozřejmě chci udělat i nějaké „změny“.

V případě ostatních projektů je to rozjetí e-shopu na Chráněných dílnách OZP nebo zkusit ještě více rozšířit povědomí o Volnočasovkách (hlavně asi z pohledu škol v přírodě/adaptačních kurzů), kde to bude více o online marketingu (takže na tom se snad i něco více naučím).

Sice už lehce opadá poptávka po podcastech, rád bych si ho vyzkoušel tvořit. Už teď se vidím, jak komplikované je pro mě dělat něco pravidelně… na druhou stranu by to byl nějaký obsah na Youtube, Facebook, Instagram a další platformy. Obsahem by měly být věci, které aktuálně řeším. Očekávám, že by to mohlo být časově jednodušší, než psaní článků, tak uvidíme.

Vytvořit další projekt – zaměřený na informační obsah. V tomto případě si chci ověřit určitou myšlenku a uvidíme zda bude fungovat…

Závěrem…

Doufám, že jsem se vám trochu více přiblížil svoji filozofii a přístup k různým věcem. Opět jsem se trochu za ten rok změnil a vnímám jako důležité vždy své myšlenky shrnout. Myslím si, že je to velmi nápomocné se zamyslet nad tím, co nás ovlivňovalo a jak se z toho lze poučit.

Pokud se při vlastním bilancování dostanete k něčemu, s čím bych vám mohl pomoct, napište!

Přeji vám, abyste se v dalším roce měli ještě lépe než v tomto a příležitosti, které přinese, využili!

About the author

Boris Pazdera

Jsem člověk, který se rychle nadchne pro cokoliv nového, takže doufám, že nové je vždycky lepší! Velmi se zajímám o investování, zajímavé projekty a mnoho dalšího.

View all posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *