Kryptoměny, blockchain, blokchain, litecoin, bitcoin, ethereum ripple, výhody a nevýhody

Co jsou to kryptoměny (Bitcoin, Litecoin,…) a blockchain?

Co je to Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple nebo co jsou to vlastně kryptoměny? To jsou přesně asi ty otázky, na které chcete znát odpověď, ale lidé ve vašem okolí ji neznají (a třeba ani nehledají). V poslední době nás těmito „zaklínadly“ bombardují ve všech médiích, skoro jako kdyby se o nich dozvěděli teprve teď. Pravdou však je, že jsou tu již pěknou řádku let, akorát nebyly tak zajímavé, dokud se díky nim nestávali lidé milionáři/ardáři. Je tu mnoho věcí, které bych rád řekl o této „pohádce“ už takhle v úvodu, ale pojďme to vzít popořadě…

Pokud nevíte, čím jsou vaše peníze podloženy nebo čím se určuje jejich hodnota, přečtěte si minulý článek, ve kterém jsem to velmi jednoduše popsal -> Měny, peníze a na čem je založena jejich hodnota?

Co je to Blockchain?

Blockchain je magické slovo, které nám již dost řekne ze samotného překladu „řetězec bloků“. Bez blockchainů by kryptoměny nemohly prakticky fungovat. Běžně se blockchain používá a přirovnává k účetní knize. Celý tento řetěz se skládá z jednotlivých bloků, které jsou zárukou toho, že všechny transakce předtím jsou potvrzené. Uživatelé zasílají záznamy (podobně jako kdyby přidávali záznamy do databáze) a následně jsou tyto transakce potvrzovány těžaři. Bloky si tedy lze představit jako potvrzení všech transakcí, kdy a jak byly konkrétní transakce přidány. Díky (dostatečné) decentralizaci ověřovatelů se prakticky nedá nijak modifikovat, a tudíž ani zfalšovat.

Co jsou to Kryptoměny?

Kryptoměnami jsou označovány digitální měny podobně jako je například Česká koruna nebo Euro, ale v tomto případě si myslím, že se zákon jako obvykle trochu zpozdil (většinou samozřejmě musí až později reagovat) a kryptoměny stále bere jako věc a nikoli jako měnu. Tyto měny jsou založené na šifrování řetězení podpisů transakcí.

Výhody kryptoměn

Největší výhodou kryptoměn je její decentralizovanost a transparentnost – každý člověk je vlastně svojí malou bankou.

Dalšími výhodami jsou i žádné (nebo velmi nízké) poplatky, což se u bank rozhodně říci nedá.

Bezpečnost je také velmi důležitou otázkou a kryptoměny na ni mají prakticky nejlepší odpověď, díky silnému šifrování se skoro nedají prolomit, pokud je máte uloženy ve vlastní offline hardwarové peněžence. Ohrožení krádeží začíná s uchováváním měny na různých online platformách.

Pokud se jedná o převody, vždy jsou přímo mezi lidmi, není tam žádný prostředník, kterého by bylo třeba platit. Prostě jako kdyby jste si předávali peníze z ruky do ruky a to dokonce kdekoli po světě jen s minimálním zpožděním. Potvrzení transakcí těžaři zajišťuje, aby nebyla jedna stejná částka poslána vícekrát.

Anonymní převody peněz beru jako nepopiratelnou výhodu. Nikdo nemusí vědět, za co kolik platím nebo co si vůbec kupuji. Lidé toto mohou brát spíše jako nevýhodu, protože to nikdo nekontroluje a může tím být financováno naprosto cokoli (od terorismu po obchod s lidmi). Pokud jste toho názoru, zamyslete se i nad tím, že je možné financovat například humanitární akce apod. Záleží však jen na vás, jak kryptoměny využijete…

Jednu výhodu a zároveň nevýhodu můžeme vidět v nemožnosti vrácení či zrušení platby. Nikdy si nikdo nemůže vrátit peníze za službu, kterou jste mu například dodali, ale na druhou stranu se zase můžete překliknout v desetinné čárce a už s tím také nic neuděláte.

Úskalí/Nevýhody kryptoměn

Co si budeme nalhávat, vše má i stinné stránky. U kryptoměn tomu není jinak. Nevýhodou je především nemožnost běžných plateb v obchodech. V mnoha městech se sice již objevují bankomaty i na Bitcoin nebo Litecoin, ale nejednu prodavačku byste s touto platbou zaskočily. Pokud si však chcete dát kafe, v některých kavárnách už tuto měnu můžete plně využít.

Vysoká volatilita (rychlé změny kurzu) může být to, co se lidem nelíbí, ale s tím člověk musí počítat u měny, které stále většinová společnost nevěří. Vtipnější část je, že lidé věří státním měnám, i když ví, co s ní státy stále dělají.

Složitější obstarání si kryptoměn může být i z důvodu jejich komplikovaného nákupu. Existence mnoha peněženek nám nákup kryptoměn hodně zjednodušila, jako jsem například dříve popisoval Coinbase. Ať chceme nebo ne, stále to však nejsou koruny, které nás obklopují kdekoli.

Závěrem…

Jelikož kryptoměny nemůže žádný ze států kontrolovat a je nemožné je jakkoliv modifikovat nebo falšovat, vidím v nich nepopiratelně budoucnost. Smutná část je, že státy a banky se je budou s největší pravděpodobností snažit potopit (čest výjimkám), protože je nemohou ovládat. Není se co divit, že si kladou otázku, jak ovlivňovat lidi, když to nepůjde penězi a banky jsou živé z jejich poplatků. Určitě však na kryptoměny nezapomínejte, ještě o nich mnoho uslyšíte!

About the author

Boris Pazdera

Jsem člověk, který se rychle nadchne pro cokoliv nového, takže doufám, že nové je vždycky lepší! Velmi se zajímám o investování, zajímavé projekty a mnoho dalšího.

View all posts

2 Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *