měny, peníze

Měny, peníze a na čem je založena jejich hodnota?

Mnoho našich rozhodnutí je přímo či nepřímo ovlivněno penězi. Někteří se podle nich rozhodují, kde budou v budoucnu žít, čím budou trávit desítky hodin týdně a čím si udělají radost. Je ale až neuvěřitelné, jak lidé neví, čím vlastně platí. Nedávno jsem slyšel rozhovor mladých kluků v metru, kteří se bavili o kryptoměnách a jiných „běžných“ měnách. Při té příležitosti padl i argument, kde jeden z nich nevěří kryptoměnám, protože nejsou podloženy zlatem jako je to u jiných měn. Myslíte, že našel stroj času a přišel k nám z minulého století?

Hodnota peněz

Ano, kdysi v historii byla většina měn podložena zlatem tzv. Zlatý standard (Gold standard). Dnes jsou měny založeny na tzv. Nuceném oběhu (Fiat system), což znamená, že je založena na vzájemném kurzu, který je dynamický. Cena tedy není podložená žádným zlatem, ale aktivy centrálních bank. Tyto aktiva jsou půjčky, hypotéky a investice, jen malá část jsou zlato, cizí měny nebo jiné komodity. Je to vtipné, jelikož je celý systém založený na aktivech, znamená to, že je to systém založený na vzájemné důvěře a faktu, že společnosti budou navzájem tyto půjčky splácet. Jinak řečeno, prvním dlužníkem se stal stát jako takový a z tohoto úvěru se financují ostatní činnosti. Díky celému tomuto systému je možné udržovat hodnotu měny například změnou úrokové sazby.

Budoucnost měn

V poslední době se konečně více dostaly kryptoměny do povědomí většího množství lidí a to dokonce i v České republice. Nejspíše je to díky tomu, že začali být pro lidi a média zajímaví noví milionáři, kteří se z kryptoměn vyklubali. Z dlouhodobého hlediska to vypadá jako skvělá alternativa, která nebude tolik navázána na státní autoritu typu ČNB, a tudíž nekontrolovatelná státem.

Více o krypto měnách a na jakým principu fungují si můžete přečíst v článku: Co jsou to kryptoměny (Bitcoin, Litecoin,…) a blockchain?

About the author

Boris Pazdera

Jsem člověk, který se rychle nadchne pro cokoliv nového, takže doufám, že nové je vždycky lepší! Velmi se zajímám o investování, zajímavé projekty a mnoho dalšího.

View all posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *