Recenze Mintos - zhodnocení a zkušenosti

Mintos – Recenze a zkušenosti – zhodnocení více než 13 %

Mintos recenze s mými zkušenostmi (zobrazit platformu) je článek, na který jsem se už dlouho připravoval, protože s Mintosem mám mnoho zkušeností a rád se o ně podělím, ale stále jsem se k němu nemohl úplně dostat, až dnes. Celkem veřejně připouštím, že právě Mintos je mojí oblíbenou platformou pro investování do P2P půjček a dnes ti přesně řeknu proč a podělím se o mé zkušenosti na této platformě.

Nejspíše už dávno víš, co jsou to P2P půjčky a jakým způsobem fungují, ale jestli ti není něco jasné, podívej se sem:

Co jsou to P2P půjčky

Jako v každé správné recenzi se nejdříve rychle podíváme, co to Mintos vůbec je a následně si řekneme něco o výhodách i nevýhodách Mintosu. Na konci vám ještě představím moje zhodnocení a nějaký menší výhled do budoucna

Tak pojďme na to!

Přehled platformy Mintos

CO JE TO MINTOS?

Mintos je Lotyšskou platformou, která nám umožňuje investovat do půjček. V podstatě vaše peníze nejdou přímo k člověku, ale peníze investujete do půjček, které zprostředkovává nějaký lokální poskytovatel a ten následně teprve poskytuje půjčku přímo člověku.

Mintos schéma

sturktura P2P portálu mintos

Člověk, který si chce půjčit, tedy jde za poskytovatelem půjčky (Mongo, ACEMA, Banknote,…), kde si vezme půjčku (tím pádem je již půjčka aktivní). Následně poskytovatel vystaví půjčku na Primárním trhu Mintosu, kde do ní může kterýkoli investor investovat svoje peníze.

Toto schéma dává tu výhodu, že nám společnosti mohou nabídnout BuyBack garanci – pokud dlužník nesplácí déle než 60 dní, společnost poskytující půjčku od nás tuto půjčku vykoupí včetně úroků, tedy neztratíme žádné peníze, protože poskytovatel si tyto prostředky následně vymůže sám. To ale neznamená, že byste na výsledek vymáhání museli čekat. Vy dostanete svoje peníze na Mintos hned a můžete je opět investovat nebo vybrat na vlastní účet.

P2P půjčky platforma Mintos

Mintos nám dává i možnost půjček bez této garance, kde může být vyšší zhodnocení (až kolem 18%), ale musíme počítat s podstatně vyšším rizikem nesplácení. Na druhou stranu půjčky s BuyBack garancí jsou zhodnoceny kolem 13.5 – 15%, což nám při investici 10 000 na rok dává zisk asi 1 350 – 1 400 Kč, bez toho, abychom se vůbec zapotili.

Nech se informovat o novinkách nejen ze světa FinTechu a investování na Facebooku!

MINTOS Výhody

  • Vysoké zhodnocení (cca 14% na EUR i 18% GEL) – výdělek více než 1% měsíčně
  • Garance zpětného odkupu (pokud je půjčka po splatnosti 60 dní, automaticky je od vás vykoupena)
  • Možnost investování v 11 měnách (CZK, EUR, GEL, GBP, …)
  • Směnárna uvnitř systému (i když je většinou výhodnější použití služby TransferWise)
  • Auto Invest – investování může probíhat automaticky, bez zásahů člověka, takže šetří mnoho času
  • Mintos je již celý v češtině a má velmi jednoduchý systém
  • Celkem pěkný náhled na půjčku, do které chcete investovat
  • Sekundární trh – možnost předčasně prodat půjčku
  • Mintos nabízí možnost využití kampaní a tím pádem vydělat ještě o několik procent navíc
  • Vše kromě směnárny je ZDARMA, bez žádných poplatků pro investora
  • Možnost investovat skoro jakoukoliv částku (ideální pro nováčky i zkušené matadory)
  • Možnost diverzifikace portfolia mezi různé druhy měn, typů půjček, atd.
  • Jednoduché filtrování půjček
  • Více možností jak oslovit podporu (telefon, e-mail, chat)
  • Výplata peněz z Mintosu na váš účet za 1-2 dny

MINTOS Nevýhody

  • Některé popisky nejsou přeloženy do češtiny
  • Méně půjček v CZK (zaměření více na evropský trh)
  • Nevýhodnost interní Mintos směnárny (lze použít TransferWise)
  • Auto Invest dává přednost velkým portfoliím (může být těžší odchytit nejvýhodnější půjčky, ale na cca 14% na EUR se dostanete i tak bez větších obtíží)
  • Podpora pouze v angličtině
  • Ne až tak jasná vlastnická struktura
  • Nepřihlášen u ČNB

Rychlé Zhodnocení

Na základě těchto informací můžeme říct, že je Mintos spíše pro lidi, kteří chtějí investovat v zahraničí. Má sice možnost investování i v CZK, bohužel těchto půjček není tolik a může se vám stát, že budete mít peníze nějakou dobu na účtu, než se opravdu všechny zainvestují.

Mnoho lidí může brát jako obrovskou nevýhodu, že neexistuje podpora v českém jazyce. Obecně však ve většině případů není potřeba nic řešit.

Může se zdát, že je Mintos díky garanci odkoupení bez rizika, ale samozřejmě to tak nikdy být nemůže. Rizika jsou všude a obvykle funguje přímá úměra mezi odměnou a mírou rizika. 

Rozhodně je Mintos zajímavým místem pro zhodnocení peněz pro lidi, kteří jsou trochu líní, nebo jinak řečeno, nemají tolik času vše řešit ručně a raději si vytvoří několik pravidel, podle kterých se následně investuje díky auto investu.

 

Moje zkušenosti a proč jsem si Mintos vybral

Začalo to velmi jednoduše, chtěl jsem zkusit něco jiného, nového, o čem úplně moc lidí v Česku nevědělo, prakticky podobně jako to bylo s kryptoměnami, když jsem s nimi začínal. 

Ve chvílí rozhodování, jestli přejít, jsem ani žádnou recenzi na Mintos v češtině nemohl najít a popravdě ani v angličtině toho nebylo mnoho. Takže to byl trochu krok do neznámého.

Dobrým důvodem pro přechod od jiného portálu s P2P půjčkami byly i nízké poplatky (prvně jenom na sekundárním trhu, teď již žádné). Zároveň jsem začal vkládat čas i do jiného projektu (Volnočasovky SPORT), takže jsem chtěl být připravený na možnost rychlého stažení peněz z platformy a Mintos se sekundárním trhem byl na toto ideální.

Na prvopočátku jsem ještě měl mnoho času, a proto mě bavilo investovat ručně. Postupně však času ubývalo a naopak peněz na Mintosu přibývalo, takže jsem již ručním investováním „ztrácel“ příliš mnoho drahocenného času.

Začal jsem tedy používat Auto Invest, který mi ušetřil neuvěřitelné množství času. Chvíli mi samozřejmě trvalo, než jsem přišel na správné nastavení, vyřadil společnosti a typy půjček, do kterých nechci investovat, ale nakonec to je ideálním řešením. Teď již na Mintos skoro nemusím sáhnout, vše se dělá naprosto automaticky a to je super!

Později nám přidali ještě možnost využití kampaní na Mintosu, což je skvělá věc, díky které dostanete například 5% z půjčky zpět do 6 dnů. Takže s tím je možné také dělat mnoho zajímavých triků, včetně zahrnutí těchto kampaní do Auto Investu. Obvykle vám přijde upozornění na novou kampaň přímo od Mintosu e-mailem, ale pokud máte strach, aby vám nějaké neuniklo, vždy o nových kampaních informuji i na své Facebookové stránce.

Mé zhodnocení na platformě Mintos

Co by to bylo za recenzi Mintosu (a popis mých zkušeností), pokud bych ti zde nedal alespoň malý náhled na moje portfolio. Investuji pouze v EUR a GEL.

EUR:

Recenze a zkušenosti Mintos - výdělek EUR

GEL:

Recenze a zkušenosti Mintos - výdělek GEL

Moje budoucnost na mintosu

Právě díky Auto Investu zatím plánuji na Mintosu zůstat. Na celý systém nemusím prakticky sáhnout a vydělává mi peníze, což je přesně to, co bych od platformy Mintos očekával a více volného času beru jako nespornou výhodu. 

Zatím pro mě nenašel lepší způsob investování do P2P půjček. U ostatních platforem většinou končím kvůli právě chybějícímu automatizovanému investování, nebo nemožnosti odstoupit kdykoliv bych to potřeboval (například pokud budu potřebovat peníze na jinou investici), díky nějakému sekundárnímu trhu. 

Každopádně i výdělky jsou na velmi dobré úrovni, garance odkoupení zatím také funguje, takže opravdu nevidím důvod změny platformy nebo celkovému odstoupení.

Máte zkušenosti s Mintosem? Určitě budu rád, pokud mi o nich napíšete, nebo se podělíte právě zde v komentářích! Takže, jaká je vaše zkušenost?

Doufám, že se vám tato recenze a moje zkušenosti hodily! 

Mimo tuto recenzi na Mintos, jsem napsal recenzi a mé zkušenosti na Zonky.

Jestli nechcete přijít o zajímavé informace nejen ze světa P2P půjček, měli byste sledovat moji Facebookovou stránku.

Další články a videa o P2P půjčkách

Mé dřívější články a návody na téma Mintosu, nebo jeho srovnání se Zonky, můžete naleznout v těchto příspěvcích:
  • Zonky a Mintos – Přehledné srovnání faktů (odkaz)
  • Mintos – Platforma pro P2P půjčky – Návod krok za krokem (odkaz)
  • Zonky nebo Mintos – Investice do P2P půjček (odkaz)

A natočené video návody na Youtube:

  • Mintos – Návod a přehled platformy pro P2P půjčky (odkaz)
  • Mintos – Kampaně – Jak vydělat ještě více (odkaz)

About the author

Boris Pazdera

Jsem člověk, který se rychle nadchne pro cokoliv nového, takže doufám, že nové je vždycky lepší! Velmi se zajímám o investování, zajímavé projekty a mnoho dalšího.

View all posts

10 Comments

  • Dobrý den, děkují za výborné články o platformě Mintos. Před rokem jsem investoval nesmělých 1.000 Euro. Nastavení Autoinvestu mi nějakou dobu trvalo a teď pracuje skoro se 100% prostředků a připisuje 10% zisku. Takže spojenost. Uvažují o další investici a taky přemýšlím, jak nejlépe peníze převést. Poprvé jsem to udělal nešikovně. S banky CZK na Eura, SEPA platbou na Mintos. Nevýhodný kurz. Moc ČNB a kurzu koruny nevěřím, tak jsem si pořídil účet v Eurech a tam vkládám Eura, které při výhodném kurzu směním ve směnárnách s nejlepším kurzem. Máte nápad a radu, jak výhodně vkládat peníze na Mintos? Děkují za odpověď. Sedláček

    • Dobrý den, jsem rád, že to alespoň trochu pomohlo.
      Pro převod bych určitě zvážil použití Revolutu, nebo se můžete zkusit i Kalkulačku převodů, kterou jsem zde připravil. Před každým převodem je dobré projít tyto služby a vybrat z nich tu nejvýhodnější, protože každá služba má trochu jiné podmínky a jinak počítá převodní rate i poplatky.

  • Dobrý den, také jsem na Mintos a Bondora, ale pořád mi běží v hlavě, co když platforma zkrachuje, jestli je šance zpětně dostat své peníze…

  • Pri investovaní by si mal viac si všímať tie spoločnosti ktoré tu ponúkajú úvery na predaj.mintos je len software čo to spáruje.sprav recenzie na spoločnosťi čo ponúkajú úvery na investovanie ,prestuduj ich účtovné uzávierky aké percento majú nesplácaných úverov akú majú klientelu a konkurenciu .

    • I když rozumím co tím chcete říct, v rámci této recenze nepíši o jednotlivých společnostech, ale o platformě, která zprostředkovává investice do půjček u těchto společností. Bohužel, na recenze jednotlivých společností momentálně nemám kapacitu. Omlouvám se.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *